АКТУАЛЬНО

Іран шукає підтримки у Росії на фоні загрози з боку Ізраїлю

Від початку повномасштабної війни в Україні Іран демонстрував “вірність” у союзництві з Росією, однак зараз Тегерану доводиться опосередковано боротися з Ізраїлем на два фронти. Експерти зазначають, що Іран може почати звертатися по допомогу до Росії, зокрема, у забезпеченні потужніших можливостей протиповітряної оборони та військової розвідки.

Аналітики CNBC підкреслюють, що, хоча Росія має можливості для надання Тегерану необхідної військової допомоги, ступінь цієї підтримки залишається невизначеною. Білал Сааб, молодший науковий співробітник програми з Близького Сходу та Північної Африки аналітичного центру Chatham House, зазначає, що Іран покладає великі надії на Росію у цьому контексті.

Сааб акцентує увагу на важливості репутації в міжнародних відносинах, навіть серед авторитарних країн. Він підкреслює, що якщо Росія ухилиться від відповіді на запити Ірану, це може негативно вплинути не тільки на їхні відносини, але й на відносини Росії з іншими партнерами, такими як Китай.

Незважаючи на це, експерт вважає, що Росія, швидше за все, може надати Ірану необхідні озброєння. Однак існує ризик, що Тегеран не отримає “все необхідне”, оскільки Росія “занадто загрузла в Україні”, щоб забезпечити військову інтервенцію проти Ізраїлю від імені Ірану.

Сааб зауважує, що виступати проти Сполучених Штатів на користь Ірану — це занадто ризикована гра для Москви. Тому, ймовірно, Росія залишиться осторонь конфлікту та намагатиметься допомогти з відстані, не вдаючись до прямих військових дій.

Варто зазначити, що відносини між Росією та Іраном мають складний характер. Президент Ірану нещодавно засудив агресію Росії проти України, а також висловив готовність до переговорів із Європою та Сполученими Штатами. Іранські експерти вказують на те, що країна відчуває, що Росія винна їй більше, порівнюючи відносини з партнерством з людиною, яка не платить свою частку під час спільних витрат.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ