АКТУАЛЬНО

Кремль готує покарання для ухилянтів-мігрантів

31 липня Держдума РФ ухвалила законопроект, який передбачає позбавлення громадянства натуралізованих громадян у разі їх неявки на військову службу. Один із співавторів законопроекту, речник Держдуми В’ячеслав Володін, вказує на підтримку цієї ініціативи Кремлем. Про це повідомляється в оновленому звіті Міністерства оборони Великобританії.

Британська розвідка зазначає, що хоча практичні наслідки цього закону для російського призову можуть бути обмеженими, він створює нові можливості для правового примусу. Незалежні російські ЗМІ продовжують повідомляти про переслідування мігрантів правоохоронними органами, зокрема з метою залучення їх до армії. Новий закон стане ще одним інструментом у цьому процесі.

Ця ініціатива відбувається на тлі зростаючих антимігрантських настроїв, які активно підживлюються деякими членами російського уряду, особливо щодо громадян із Центральної Азії. Відзначається, що ці настрої та риторика особливо посилилися після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року. Це, ймовірно, є частиною стратегії уряду, спрямованої на пошук додаткових джерел легітимності на тлі великих втрат і погіршення рівня життя в країні.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ