АКТУАЛЬНО

Кремль відхрещується від вимог ЄС щодо розслідування смерті Навального

Прессекретар президента Російської Федерації Дмитро Пєсков висловився, що Кремль не враховуватиме вимог Європейського Союзу, зокрема голови зовнішніх справ та політики безпеки Жозепа Борреля, щодо організації міжнародного розслідування обставин смерті Олексія Навального.

Таку позицію прессекретара Путіна Дмитра Пєскова оголосили на брифінгу 20 лютого, додавши: “Ми взагалі не приймаємо такі вимоги, тим більше від пана Борреля”.

Пєсков також відхрестився від звинувачень Юлії Навальної, назвавши їх “брехливими та неприємними”, зокрема твердження про невидачу тіла Олексія Навального для замаскування доказів його отруєння. Пресекретар стверджує, що Володимир Путін не бачив відеозвернення Юлії Навальної.

У понеділок, 19 лютого, російський президент Володимир Путін надав нове звання першому заступнику директора Федеральної служби виконання покарань Валерію Боярнєву. Це сталося через три дні після смерті російського опозиціонера Олексія Навального.

Відповідний указ був опублікований на Офіційному інтернет-порталі правової інформації РФ.

Боярнєв отримав звання генерал-полковника внутрішньої служби.

За даними російського видання “Важные истории”, Боярнєв особисто видавав розпорядження про обмеження прав Навального. Він також коментував справу Навального в 2021 році, що є несподіваним для високопоставлених чиновників правоохоронних органів.

За іншим джерелом, Meduza, Боярнінєв займає посаду першого заступника директора Федеральної служби виконання покарань з липня 2022 року. До цього він був заступником глави цього відомства з 2015 року і керував управлінням, відповідальним за утримання в’язнів та слідчих ізоляторів.

Зазначеним указом Путін також надав нові звання іншим посадовим особам Федеральної служби виконання покарань.

16 лютого 2024 року було оголошено про смерть Олексія Навального у колонії в Ямало-Ненецькому автономному окрузі на Крайньому Півночі Росії.

19 лютого Юлія Навальна заявила, що “продовжить боротьбу” свого чоловіка та обіцяла скоро розкрити, за що саме “вбив Путін” її чоловіка.

20 лютого прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков відповів на звинувачення Юлії Навальної, назвавши їх “абсолютно безпідставними звинуваченнями”. Останні три роки Навальний провів за ґратами. Його затримали у січні 2021 року, миттєво після його повернення до Росії з Німеччини, де він лікувався після отруєння. За результатами розслідування кількох ЗМІ, ключову роль у його отруєнні відіграв спеціальний підрозділ ФСБ.

У лютому 2021 року Навального засудили до 3,5 років ув’язнення. У березні 2022 року його знову засудили, цього разу до 9 років ув’язнення. А в серпні 2022 року – до 19 років. У грудні 2023 року його перевели до особливо строгого режиму колонії в Ямало-Ненецькому автономному окрузі.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ