АКТУАЛЬНО

Китай надає Росії супутникові зображення для атак по українським цілям

Сполучені Штати попереджають про збільшення Китаєм своєї підтримки Росії у контексті війни проти України, вказуючи на постачання супутникових знімків Кремлю для атак на українські об’єкти.

На фоні зростаючих ознак військової співпраці між Росією та Китаєм, останній надав Росії супутникові зображення для військових цілей, а також мікроелектроніку та верстати для танків, за словами осіб, ознайомлених з ситуацією. Джо Байден висловив своє занепокоєння Сі Цзіньпіну під час їхньої телефонної розмови цього тижня стосовно підтримки Китаєм російської оборонно-промислової бази, заявила речник Ради національної безпеки Білого дому Адрієнн Вотсон.

Міністерство закордонних справ Китаю наразі утримується від коментарів щодо ситуації. Офіційний Пекін здебільшого виступає нейтрально щодо повномасштабного вторгнення Росії в Україну, проте у 2023 році обсяг торгівлі між Росією та Китаєм досяг рекордних 240 мільярдів доларів.

Разом з тим, Росія збільшила експорт до Китаю товарів, таких як вугілля та нафта. Не менш важливо те, що Китай та Гонконг стали ключовими пунктами доступу до обмежених технологій для Москви, зокрема чіпів та інтегральних схем, необхідних для створення зброї. У відповідь США та Європейський Союз внесли до списку кілька китайських компаній, що здійснюють ці поставки, проте поки торгівля не показує ознак скорочення.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ