АКТУАЛЬНО

Китай призначає нового міністра оборони, відкриваючи можливість для переговорів зі США

У п’ятницю Китай призначив Дуна Цзюня, колишнього керівника Військово-морських сил, новим міністром оборони, на заміну Лі Шанфу, який пропав з громадського огляду чотири місяці тому.

Цей крок сприятиме відновленню вищих військових переговорів зі Сполученими Штатами, які вважаються вирішальними для стабілізації відносин між ядерними державами. Високопосадовець з американської армії повідомив, що такі переговори планується відновити в січні.

Колишній міністр оборони Лі Шанфу був утриманий від зустрічі з міністром оборони США Ллойдом Остіном через санкції. У той час як Дун Цзюнь, новий міністр, не обтяжений такими обмеженнями, оскільки на нього не поширюються санкції.

Дун Цзюнь відомий своїм великим досвідом у військово-морському флоті Китаю, а також роботою в напруженому регіоні Тайванської протоки. Також він був заступником командира Південного військового командування, відповідального за Південно-Китайське море, де Китай має територіальні суперечки з країнами, такими як Філіппіни та В’єтнам.

Це призначення свідчить про те, що Китай визначив Південно-Китайське море як нову ключову область геополітичного протистояння зі Сполученими Штатами.

Щодо попереднього міністра оборони Китаю Лі Шанфу, останній раз його бачили на публіці 29 серпня, після чого він зник з громадського обліку. У вересні стали відомі його звільнення та слідство у зв’язку з закупівлею військової техніки, зокрема, інформація з’явилася в Financial Times та The Washington Post за посиланням на уряд США. В кінці жовтня було підтверджено його зняття з посади.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ