АКТУАЛЬНО

Китайські науковці пропонують ефективну методику раннього виявлення раку

Китайські вчені розробили інноваційну модель на основі штучного інтелекту (ШІ), яка забезпечує високоточну діагностику раку підшлункової залози на ранній стадії за допомогою рентгенівських знімків. Результати цього дослідження були оприлюднені у науковому журналі Nature Medicine.

Розроблена модель, відома як PANDA і створена науково-дослідним інститутом “Академія ДАМО” при корпорації Alibaba, виявляє ознаки патології на звичайних комп’ютерних зображеннях, що інколи важко визначити без спеціалізованого обладнання.

Рак підшлункової залози є особливо злоякісною пухлиною, і його виявлення на ранній стадії означає його лікованість.

Дослідження, проведене на когорті з 291 пацієнтом в Шанхайському дослідницькому інституті захворювань підшлункової залози, показало, що модель на основі ШІ має чутливість 94,9% та специфічність 100%.

Далі PANDA була протестована на 5337 пацієнтах в Китаї та Чехії, де її чутливість і специфічність становили відповідно 93,3% та 98,8%. Ці показники суттєво перевершують середні результати рентгенологів.

Модель PANDA вже успішно впроваджена в лікарнях, медичних обстеженнях та інших клінічних ситуаціях більше 500 тисяч разів. За відомостями вчених, ймовірність отримання хибнопозитивного результату складає лише один випадок на тисячу випадків.

Вчені вважають, що модель PANDA має потенціал стати новим інструментом для широкомасштабного скринінгу раку підшлункової залози.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ