АКТУАЛЬНО

Китайські військові завершили навчання біля Тайваню, але заявляють про готовність до подальших дій

Військові Китаю вважають, що досягли своїх “передбачуваних цілей” під час двохденних військових навчань біля Тайваню минулого тижня, але залишаються готовими до подальших дій у випадку провокацій. Про це повідомив представник китайського Міністерства оборони 30 травня.

Китай, який розглядає Тайвань як свою територію, організував широкомасштабні військові навчання після інавгурації нового президента острова Вільяма Лая, якого Пекін вважає “сепаратистом”.

Військові навчання Народно-визвольної армії Китаю були спрямовані на стримування незалежності Тайваню та сепаратистської діяльності, а також на попередження іноземного втручання, заявив у Пекіні представник Міноборони Китаю Ву Цянь.

“Ми досягли наших очікуваних цілей. Ми впевнені, що, незважаючи на турбулентність і зміни зовнішньої ситуації, ми з легкістю справимося з будь-якими викликами”, – додав він, обіцяючи “сильні контрзаходи” в разі будь-яких подальших кроків “сепаратистських” сил.

Хоча навчання офіційно завершилися, військова активність Китаю не припиняється: Тайвань повідомив, що 29 травня китайські військові літаки і кораблі проводили спільне патрулювання.

“Тиск китайських комуністів на Тайвань поширюється на всі напрямки, особливо на дипломатичний”, – заявив міністр закордонних справ Тайваню Лін Чіа-Лунг.

Він також вказав на інші дії Пекіна, такі як одностороннє відкриття нових повітряних маршрутів біля островів, контрольованих Тайванем, поруч з китайським узбережжям, а також на відправлення кораблів берегової охорони до східного узбережжя Тайваню під час навчань минулого тижня.

Китай повторив свої заяви щодо Лая як небезпечного прихильника формальної незалежності Тайваню на прес-конференції в середу.

Тим не менш, Лай наголошує, що майбутнє Тайваню повинен визначати його народ. Китай же вважає Тайвань суто внутрішньою справою Китаю.

Китай ніколи не виключав можливість захоплення Тайваню силою в разі необхідності.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ