АКТУАЛЬНО

Київ відповів на пропозицію Китаю провести мирний саміт за участю Росії

Україна відреагувала на ініціативу Китаю щодо проведення мирного саміту за участю Росії, висловивши свої міркування та позицію щодо можливих переговорів.

Ініціатива, озвучена главою зовнішньої політики КНР Ван Ї, включає підтримку 26 країн китайського плану припинення війни в Україні і заклик до участі Росії у переговорах.

У МЗС України на це закликали Китай взяти участь у швейцарському «саміті миру»,  куди Пекін відмовився їхати через відсутність там Росії. І дорікнули КНР, що вона часто проводить високорівневі зустрічі з Москвою.

«Участь у саміті високого представника КНР могла б стати гарною можливістю, щоб зробити практичний внесок у досягнення справедливого і довготривалого миру в Україні, відновлення її територіальної цілісності. На тлі чотирьох самітів між Китаєм і державою-агресором Росією на рівні лідерів, що відбулися від початку повномасштабного вторгнення, це був важливий сигнал збалансованої позиції Китаю”, – йдеться в заяві МЗС.

Також українські дипломати заявили, що лише Україна «має визначати, яким має бути мир».

«Єдиною справедливою підставою для досягнення такого миру є Формула миру президента України Володимира Зеленського», – додали в міністерстві.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ