АКТУАЛЬНО

Лубінець розкритикував голову Червоного Хреста

Дмитро Лубінець, Уповноважений з прав людини Верховної Ради, звинуватив голову російської делегації Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) у маніпуляціях під час інтерв’ю з російськими пропагандистами. Про це він повідомив у своєму Телеграм-каналі, передає Укрінформ.

Лубінець зазначив, що в інтерв’ю голова делегації МКЧХ Росії заявив про відвідування 3100 військовополонених в Україні та Росії. Проте він не вказав, скільки саме з цих відвідувань припадає на кожну з країн, що, за словами Лубінця, є свідомим приховуванням правдивої інформації. “Практично всі з цих відвідувань стосуються російських військовополонених, яких утримує Україна, адже наша країна неухильно дотримується вимог Женевських конвенцій”, – зазначив омбудсман.

Лубінець нагадав, що під час останнього обміну військовополоненими, який відбувся 17 липня, російські військовополонені повідомили працівникам Офісу Омбудсмана, що делегації МКЧХ часто відвідують місця їх утримання. “Настільки часто, що вони вже й не пам’ятають, хто їх відвідував”, – додав він.

Омбудсман також підкреслив, що представники МКЧХ, під час зустрічей з родинами українських військовополонених, часто заявляють про необхідність надання доступу представникам організації “обом сторонам”. “І забувають додати, що саме російська сторона систематично не допускає працівників МКЧХ до місць утримання українських полонених захисників”, – наголосив Лубінець.

Лубінець підкреслив, що більшість українських військовополонених, які повернулися з російського полону, не бачили та не спілкувалися з представниками МКЧХ. Він закликав МКЧХ використовувати правдиві дані та не вводити в оману родини військовополонених. “Проявіть мужність та наполегливість у питанні відвідування українських військовополонених”, – підсумував омбудсман.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ