АКТУАЛЬНО

Криза в Конго, яку не помічають: «Ми живемо у війні»

Шість мільйонів людей загинули, а понад шість мільйонів стали вимушеними переселенцями після десятиліть бойових дій і подальшої гуманітарної кризи в східному регіоні Демократичної Республіки Конго, що залучила сусідів, найманців і ополченців. Майбутні вибори розпалюють настрій.

Гуркотіла артилерія, здригаючи землю, коли подружжя снувало вулицями Саке, балансуючи на головах, на охопленому боями сході Демократичної Республіки Конго.

На роздоріжжі вони проходили повз гігантський плакат із зображенням президента Конго Фелікса Тшісекеді, який балотується на переобрання в середу. «Єдність, безпека, процвітання», – йшлося в гаслі. Вони поспішали.

«Наші діти народилися на війні. Ми живемо на війні, — сказав Жан Багаті, обличчя якого було вкрите потом, зупиняючись, щоб перевести подих. За його словами, це був п’ятий випадок, коли він та його дружина були змушені тікати. «Нам це так набридло».

Вони приєдналися до 6,5 мільйонів людей, переміщених через війну на сході Конго, де конфлікт, що триває вже майже три десятиліття, розпалюючи масштабну гуманітарну кризу, яка, за деякими оцінками, забрала понад шість мільйонів життів, тепер переходить у нову нестабільну фазу.

Розібратися в хаосі непросто. Понад 100 збройних угруповань і кілька національних армій змагаються за панування в регіоні озер, гір і тропічних лісів, трохи більшому, ніж Флорида. Іноземні держави, що втручаються, прагнуть мати величезні запаси золота, нафти та колтану, мінералу, який використовується для виробництва мобільних телефонів та електромобілів. Корупція є ендемічною. Масові вбивства та зґвалтування є звичайним явищем.

Незважаючи на все це, гуманітарні організації щосили намагаються привернути увагу до страждань у країні з населенням близько 100 мільйонів людей, навіть якщо цифри постраждалих від інших криз перевищують цифри.

“У Конго є відчуття фаталізму”, – сказала Синтія Джонс, голова Всесвітньої продовольчої програми на сході Конго. «Люди, здається, думають: «Так воно і є».

Однак ця остання фаза війни, яка всерйоз розпочалася два роки тому, намальована надзвичайно чіткими лініями.

З одного боку – М23, добре організоване, але безжальне повстанське угруповання, яке, за словами Сполучених Штатів та ООН, підтримує Руанда, східний сусід Конго, який становить одну соту розміру Конго. (Руанда заперечує будь-який зв’язок.) З жовтня M23 захопила головні дороги до Гоми, столиці регіону, а також вершини пагорбів з видом на Саке, за 10 миль на захід. З іншого боку знаходиться армія Конго, війська якої, як відомо, погано дисципліновані. Навіть коли минулого тижня біля Саке точилися бої, його вулицями прогулювалися п’яні солдати. Але їхня сила посилюється двома новими союзниками. Одна з них – це Вазалендо, суахілі для патріотів, коаліція колись ворогуючих ополченців, які уряд об’єднав, щоб дати відсіч M23, незважаючи на репутацію бойовиків як фракційних і жорстоких.

 

Другий – це сили з близько 1 румунських найманців, багато з яких раніше входили до складу Французького іноземного легіону, розгорнутих навколо Гоми та Саке. Якщо М000 спробує захопити місто, як це було одного разу, у 23 році, румунам буде доручено його захистити. “Вони є останньою лінією оборони”, – сказав Ромуальд, французький офіцер у відставці, який консультував конголезьких військових, у ресторані на березі озера. Він попросив опустити своє прізвище, щоб захистити свою безпеку.

На тлі всього цього відбуваються вибори.

Пан Тшісекеді, якому віддають перевагу перемозі в президентських перегонах, спочатку наполягав на мирі після свого обрання в 2019 році після спірного голосування. Але ця спроба не увінчалася успіхом, і тепер він агресивно розпалює громадську ворожість до Руанди, включаючи особисті нападки на її лідера, президента Поля Кагаме.

«Кагаме повинен померти!» — скандували прихильники на мокрому від дощу мітингу минулої неділі в, куди пан Тшісекеді прибув на човні після перетину озера Ківу. На попередньому мітингу він порівняв пана Кагаме з Адольфом Гітлером – порівняння, яке прес-секретар уряду Руанди назвала «явною і реальною загрозою».

Руанда і Конго опинилися на межі відкритої війни в січні, після того, як Руанда випустила ракети через кордон по конголезькому винищувачу, коли той приземлився в аеропорту. Однак тепер найбільшу небезпеку становить конголезьке цивільне населення, яке поринуло в черговий виток злиднів.

Лише за останні два місяці понад півмільйона людей покинули свої домівки, переважно в убогих таборах, які з’явилися навколо Гоми. Море грубих хатин, виліплених з палиць і брезенту, розкинулося по рівнинах, усіяних гострими чорними лавовими скелями. Вдалині вирує гора Ньїрагонго, діючий вулкан, який утворює драматичний фон для Гоми.

Між укриттями бігає смердючий мул. Спалахи захворювань загрожують. Їжі мало. Всесвітня продовольча програма заявляє, що її вистачить, щоб прогодувати лише 2,5 мільйона з приблизно 6,3 мільйона людей, які щоночі лягають спати голодними на сході Конго.

Навіть солдати борються. У напівзруйнованій державній лікарні в Саке поранений солдат Жюль Амундала задрімав на брудному матраці, отримавши кульове поранення в одну ногу. 26-річний Амундала розповів, що його застрелили в засідці, в результаті якої загинув його командир. Але головною його турботою була їжа — лікарня вже кілька днів не могла нагодувати пацієнтів, розповіли лікарі.

У регіоні, де зброя переважає над законом, жінки особливо вразливі. З таборів навколо Гоми багато хто вирушає до сусіднього національного парку Вірунга, відомого своїми гірськими горилами, у пошуках дров. Однак вони часто знаходять озброєних людей.

«Вони дали мені вибір», — каже 42-річний Амані, згадуючи зустріч із трьома озброєними чоловіками в парку 8 грудня. “Вони сказали: “Або ми на вас нападемо, або ми вас уб’ємо”.

«Я сказала, що хочу, щоб мене зґвалтували».

Після цього мати семи дітей повернулася до своєї хатини в таборі для переміщених осіб, сильно стікаючи кров’ю. Через день вона прийшла до клініки «Лікарів без кордонів», де виступила, попросивши назвати її лише одним ім’ям.

Вона розповіла, що це вже другий випадок, коли її зґвалтували бойовики на війні. Купа дров, за якими вона пішла, щоб прогодувати своїх дітей, коштувала 2 долари.

Агонія в Конго почалася з геноциду в Руанді в 1994 році. Після різанини, яка забрала 800 000 життів, потік біженців перетнув кордон Конго, принісши заворушення, які врешті-решт повалили її клептократичного лідера Мобуту Сесе Секо і призвели до руйнівної громадянської війни.

Три десятиліття потому тінь геноциду залишається в Конго. Виправдовуючи своє транскордонне втручання, пан Кагаме з Руанди каже, що він все ще полює на етнічних убивць хуту, які переховуються в Конго, які вчинили вбивства 1994 року.

Але економічні та стратегічні інтереси також мають значення. Руанда вже давно вважає східне Конго своїм стратегічним заднім двором — столиця Руанди Кігалі знаходиться всього за 60 миль від Гоми — і джерелом доходу. Міністр фінансів Конго заявив, що його країна втрачає 1 мільярд доларів на рік від контрабанди золота та інших дорогоцінних корисних копалин через Руанду. Серед такого хаосу важко зберегти навіть фасад демократії: в районах Рутшуру та Масісі на північ від Гоми 1,5 мільйона людей не зможуть проголосувати на виборах у середу, оскільки М23 контролює ці райони. Тим не менш, М23 навряд чи є єдиною загрозою миру. У національному парку Вірунга рейнджери намагаються стримувати групи, що наступають з усіх боків, браконьєрять тварин і захоплюють землі. Понад 200 рейнджерів було вбито, часто в сутичках з озброєними групами.

“Там, де ви бачите, як горить вогонь, це F.D.L.R.”, – сказав директор парку Еммануель де Мероде, пілотуючи свій літак Cessna над парком, маючи на увазі сумнозвісне ополчення хуту. “На цих пагорбах це Май-Май. А між цим і горами – М23».

На укріпленій базі в Ньямітвітві, неподалік кордону з Угандою, рейнджери пілотували безпілотник уздовж огорожі парку по периметру парку. Минулого місяця бойовики атакували тут, зруйнувавши п’ять миль паркану, сказав Еліа Мувулія, командир табору.

Після бою рейнджери підняли його.

Коли М23 востаннє здійснював великий наступ десять років тому, Сполучені Штати очолили зусилля з його відкату назад. Президент США Барак Обама та інші офіційні особи скоротили допомогу Руанді і особисто зателефонували Кагаме, щоб чинити тиск.

Цього разу Захід розділений: Сполучені Штати відкрито критикують втручання Руанди в Конго і нещодавно скоротили військову допомогу Руанді. Але Велика Британія, уряд якої намагається депортувати шукачів притулку до Руанди, здебільшого мовчить. Рідкісна надія на мир з’явилася минулого понеділка, коли Білий дім оголосив про 72-годинну паузу в бойових діях навколо Гоми. У п’ятницю перемир’я продовжили до 28 грудня. Французький військовий радник Ромуальд сказав, що перемир’я було викликане прибуттям нової потужної зброї: китайських безпілотників, нещодавно придбаних Конго, які, за його словами, завдали удару по руандійських військах поблизу Гоми минулими вихідними. Діставши мобільний телефон, він увімкнув відео, на якому видно, як ракета влучила в десятки солдатів, які скупчилися на схилі пагорба. Кадри не вдалося перевірити незалежно, хоча конголезький військовий представник підтвердив його твердження. Речниця уряду Руанди не відповіла на запитання про страйк. Французький радник назвав це новим етапом у тривалих війнах Конго. За його словами, якщо руандійські війська не відступлять, послідують нові атаки.

“Ми збираємося завдавати ударів, завдавати ударів, завдавати ударів”, – сказав він.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ