АКТУАЛЬНО

Мальдіви стоять перед загрозою повного затоплення через підвищення рівня моря

Підвищення рівня моря становить серйозну загрозу для Мальдів – архіпелагу в Індійському океані. Наразі багато місцевих островів вже знаходяться на висоті менше, ніж за метр над рівнем моря, а деякі з них стали безперспективними щодо доступу до питної води.

Однак новий президент, Мохамед Муіззу, відмовився від попередніх планів переселення населення та пропонує розвинуту стратегію захисту. Він запропонував план масштабної меліорації земель та будівництва вищих островів для відбивання хвиль. Однак для втілення цього амбітного проекту він шукає 500 мільйонів євро іноземного фінансування.

Незважаючи на позитивний настрій президента, екологічні та правозахисні групи висловлюють обурення, стверджуючи, що такий підхід може підвищити ризик повеней. Окремі прибережні острови, які є популярними серед туристів, залишаються вразливими перед загрозою підтоплення.

Колишній президент Мохамед Нашід раніше висловлював побоювання, що мешканці Мальдів можуть стати світовими екологічними біженцями, і висував плани щодо переселення в інші країни, включаючи Індію, Шрі-Ланку або Австралію. Однак зараз влада обирає більш рішучий шлях в боротьбі з природною кризою, не покидати свої історичні землі.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ