АКТУАЛЬНО

Мільярдерку засудили до смертної кари за найбільше банківське шахрайство в історії країни

Труонг Мі Лан, найбагатшого в’єтнамського олігарха та голову будівельної компанії Van Thinh Phat, було звинувачено у привласненні 19 мільярдів доларів США та завданні збитків ще на 41 мільярд (близько 6% ВВП В’єтнаму в 2023 році). Підприємицю засудили до смертної кари.

У четвер, 11 квітня, Лан та її спільникам оголосили вирок у справі про шахрайство з рахунками Сайгонського комерційного банку (SCB), що тривало протягом десятиліття. В суд прибули 86 обвинувачених, включно з колишніми керівниками центробанку, урядовцями та топменеджерами SCB.

Прокурори стверджують, що загальні збитки від афери становлять 27 мільярдів доларів США, і сама Лан нібито привласнила 12,5 мільярдів, втім вона заперечувала свою вину.

Магнатку звинуватили у створенні фальшивих кредитних заявок для виведення грошей з SCB, 90% акцій якого перебувають у її власності. Усі вкладники банку відтоді не можуть отримати гроші. Під час процесу правоохоронці вилучили понад 1000 об’єктів нерухомості Труонг Мі. Також виявилося, що підсудна та її спільники-банкіри нібито дали чиновникам хабар на 5,2 мільйона доларів – це найбільша сума в історії В’єтнаму.

Минулого тижня на судовому засіданні Лан зізналася, що у неї були думки про самогубство.

“У відчаї я думала про смерть. Я була настільки розлючена і вплуталася в це дуже жорстке середовище – банківський сектор, про який мало що знаю”, – сказала вона.

Труонг Мі Лан було заарештовано в рамках національної боротьби з корупцією, яка останніми роками охопила багатьох високопосадовців та бізнес-еліту В’єтнаму. Починаючи з 2021 року, у цій країні висунули звинувачення понад 4400 особам у рамках 1700 справ про корупцію.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ