АКТУАЛЬНО

Міноборони переплачує за армійські фляги втричі більше від ринкової ціни

Міністерство оборони закуповує спеціальні пластикові армійські фляги для ЗСУ, але ціна на них значно перевищує ринкову. Агенція “Державний оператор тилу”, створена у грудні минулого року за ініціативою Офісу підтримки змін Міноборони, витратила понад 54 млн грн на придбання 153 тисяч армійських фляг.

Ціна однієї фляги склала 355 грн, тоді як ринкова ціна аналогічних фляг становить 120 грн, а їх аналоги можна знайти навіть за 72 грн.

Перші дві спроби закупівлі фляг у січні та квітні були скасовані через невідповідність технічній специфікації Міноборони. Згодом Агенція уклала пряму угоду з ТОВ “Колтрейн” на 35,5 млн грн.

В Агенції зазначили, що запропонована “Колтрейн” ціна була нижчою, ніж у інших компаній. У червні уклали ще одну угоду з ТОВ “Суперформ” на 53 тисячі фляг майже за 18,8 млн грн, що лише на гривню дешевше, ніж з “Колтрейн”.

NGL.media виявила, що аналогічні американські фляги в роздріб коштують 120 грн, а найдешевші пропозиції – 72 грн. Міноборони України створило свій стандарт фляги на основі цих фляг. Різниця між ними – лише в напівпрозорому пластику і написі “Власність ЗСУ, не для продажу”.

Закуплені фляги замовляють у китайського виробника Taizhou Huangyan Sigg Mold Co., відомого постачальника на Alibaba. На Alibaba ці фляги з написом “Власність ЗСУ, не для продажу” продаються по 3,85 долара (154 грн), а без написів – по 2,5 долара (100 грн).

Розслідування NGL.media показало, що чистий прибуток “Колтрейн” на замовленні Міноборони склав не менше 20 млн грн, а “Суперформ” заробив 10 млн грн. Журналісти вважають, що маржа становить близько 200%.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ