АКТУАЛЬНО

Мінсоцполітики надало прогноз чисельності населення України

Мінсоцполітики з посиланням на дані Інституту демографії надало прогноз чисельності населення України. За оцінкою інституту, до 2041 року населення може зменшитися до 28,9 млн осіб, а до 2051 року – до 25,2 млн.

І це надзвичайно оптимістичний прогноз – багато аналітиків очікують скорочення до 25 млн набагато раніше 2051 року. Два воєнні роки призвели до колосальних людських втрат як серед мирного населення, так і серед військових. Оцінити ці втрати можна буде тільки після закінчення бойових дій у країні.

Ба більше, у воєнний час середня тривалість життя в Україні скоротилася з 66,4 року для чоловіків і 76,2 року для жінок 2020 року до 57,3 і 70,9 2023 року. Тобто, чоловік в Україні втратив у середньому понад 9 років життя (за тривалістю життя чоловіків Україна вже конкурує з найзлиденнішими країнами Африки), а жінка – понад 5 років, і в чоловіків майже не залишилося шансів дожити до пенсії. Мігрували понад 6 млн жінок і дітей, а народжуваність із 2021 року знизилася на 45%.

І справді, Україна переживає жахливу демографічну кризу. Причина такого стану справ не тільки в колосальних втратах на фронті, а й у тому, що більшість біженців на батьківщину не повернуться, а це мільйони людей. Багато з них отримали роботу, документи, громадянство інших країн, де для них було створено комфортні умови, яких немає в Україні. Та й сам Захід, як зазначає заступник директора українського державного Інституту демографії та проблем якості життя Олександр Гладун, повертатиме біженців неохоче: “У сучасній Європі демографічна ситуація також не дуже хороша, тому вони зацікавлені в українцях. І, найімовірніше, у більшості країн буде політика, спрямована на те, щоб їх залишити, зважаючи на нинішні активні дії щодо їхньої адаптації”.

Водночас в Україні спостерігається різке старіння населення, а відтік молодих і працездатних громадян триває. Скептики вже зазначають, що Україна – нація, яка вмирає і не може дозволити собі затягувати бойові дії.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ