АКТУАЛЬНО

Миротворці ООН постраждали внаслідок ізраїльського удару

На півдні Лівану два миротворці місії ООН отримали поранення в результаті ізраїльського удару під час зіткнень з бойовиками «Хезболли». Інцидент стався 11 жовтня неподалік бази «блакитних шоломів» у Накурі, де зафіксовано вибухи, які відбулися «вдруге за останні 48 годин». Про це повідомили представники Тимчасових сил ООН у Лівані (UNIFIL) та агентство Reuters.

Згідно з повідомленнями UNIFIL, вибухи сталися біля оглядової вежі, внаслідок чого один миротворець був госпіталізований до лікарні в Тірі, а другий отримує лікування на місці події в Накурі. Інцидент стався в безпосередній близькості до «блакитної лінії» в Лаббуні, коли танки Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) підійшли до позицій ООН.

Представники UNIFIL зазначили, що миротворці залишилися на місці події, а Сили швидкого реагування були направлені для підкріплення та посилення їхніх позицій. Місія підкреслила важливість забезпечення безпеки персоналу та майна ООН, а також поваги до недоторканності приміщень організації.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш і представники західних країн засудили атаку на миротворців. Франція, зокрема, викликала посла Ізраїлю для обговорення інциденту, а разом з Італією та Іспанією оприлюднила спільну заяву, в якій назвала ці напади «невиправданими».

Водночас, ліванський контекст залишається напруженим. Високий представник ЄС Жозеп Боррель під час свого візиту до Мексики наголосив на вирішальному моменті, в якому опинився Ліван. За його словами, майбутнє країни залежить від здатності сторін уникнути подальших бойових дій та досягти угоди про перемир’я, щоб не допустити краху державних інституцій.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ