АКТУАЛЬНО

На скільки небезпечний TikTok, – аналіз спеціалиста

Востаннє деякі інформаційні джерела обговорюють проблему, пов’язану із популярністю соціальної мережі TikTok. Треба визнати, що додаток став дуже популярним серед користувачів усього світу, особливо серед молоді, проте виникли також обурення і питання стосовно його безпеки і впливу.

На цю тему поміркував Костянтин Корсун, експерт з кібербезпеки. У 2000-2005 заступник керівника відділу боротьби з комп’ютерною злочинністю при Департаменті контррозвідки СБУ. Засновник та перший керівник CERT-UA. Колишній директор та співзасновник української кібер-компанії.

“Петиція про блокування Тік-Ток в Україні вже набрала майже 11 тисяч голосів з 25 000 необхідних. Особисто я завжди виступаю проти будь-яких блокувань для громадян – це суперечить правам людини та демократичним принципам, за які ми боремося. Інша справа – заборона використання держструктурами, і це якраз прийнятно. Але сьогодні розкажу чому Тік-Ток – це дійсно небезпечно.

Ця соцмережа збирає значно більше персональних даних, ніж інші соцмережі – про це вони самі повідомляють у своїй «політиці конфіденційності». Крім стандартних імені-прізвища-телефону-email, які ви вказуєте при реєстрації, Тік-Ток також отримує вашу IP-адресу, назву мобільного оператора, дані про часовий пояс, про марку та модель вашого пристрою, версію його операційної системи, тип мережі, роздільна здатність екрана, імена й типи додатків та файлів, шаблони чи ритми натискання клавіш, стан батареї, налаштування аудіо й під’єднані аудіопристрої. А також дані про приблизне місце знаходження користувача: по сім-картці, імені та локації Wi-Fi-мережі, а також з GPS – з дозволу користувача, який він, як правило, дає не особливо вникаючи.

Звісно, Тік-Ток збирає та аналізує дані з усіх фото та відео користувачів, визначаючи по ним геолокацію, окремі предмети, обстановку, певних людей по елементам обличчя й тіла.
І усі ці масиви даних потрапляють напряму до китайських розвідок та спецслужб. А КНР є другом нашого найзапеклішого ворога – і тому Тік-Ток слід розглядати як інструмент збору розвідданих в інтересах ворога. Недарма в США планують заборонити Тік-Ток на законодавчому рівні.

Хтось скаже: тю, та яку небезпеку можуть становити дурнуваті вірусні відео для підлітків? А от і ні. Ці відоси дивляться не лише підлітки, але й більш дорослі люди. Інколи навіть люди, які приймають політичні рішення національного рівня. І яким можна певним чином підготувати видачу відосиків для перегляду, що сформувати певні переконання та підказати певні висновки.

Це такий собі «вовк у овечій шкурі». Тому я згоден, що Тік-ток – це очі ворожих спецслужб у твоєму смартфоні, так само як і Телеграм. До речі, схожу, але більш м’яку петицію про заборону Телеграм в державних органах – Офіс заблокував і не дозволив публікувати. Тому я не вірю в петиції. Не за цієї влади.

Але чи можливо технічно заблокувати Тік-Ток в Україні? Якщо коротко: теоретично – можливо, практично – ні. Тому що практична реалізація ефективних блокувань вимагає наявності не тільки великої кількості недешевих технічних засобів (яких наразі недостатньо), але також чіткого законодавчого, нормативного, адміністративного та організаційного забезпечення – чого також немає у сучасній Україні. Це є в КНР, Ірані, рф, кндр та інших країнах авторитарно-тоталітарного.

І не забуваємо, що блокування – це скринька Пандори. Сьогодні ви вимагаєте заблокувати собі відверто ворожий Тік-Ток, а післязавтра чиновники вже самостійно будуть вирішувати які соцмережі забороняти, оскільки вони «шкодять національній безпеці шляхом дискредитації владних інституцій».

Я ж продовжую наполягати, що у цифровізованому світі застарілі поліцейські методи заборон вже не є ефективними. Більш просунута частина громадян потребує роз’яснень та аргументів. Менш просунутій пофіг. От тільки їх завжди більшість, і саме це корінь більшості проблем інформаційної безпеки.

Тому я й намагаюся постійно пояснювати ці проблеми максимально доступною мовою: як для «просунутих», так і для «пересічних». Допомогти пересічним стати просунутими. Врятувати тих, хто хоче врятуватися. Врятуватися від пропаганди та цифрової дебілізації «роль кібербезпеки дещо перебільшена».”

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ