АКТУАЛЬНО

Напад банд на елітні райони столиці Гаїті: жертвами стали принаймні 12 людей

У понеділок, 18 березня, був напад на два елітні райони столиці Гаїті, внаслідок чого загинуло щонайменше 12 людей.

Озброєні бандити здійснили напад та розграбували будинки у громадах Лабуле і Томассен ще до ранку, змушуючи людей покинути свої оселі.

Найменше 12 людей були вбиті, а їхні тіла виявлено на вулицях Петіонвіля, розташованого нижче від гірських громад Лабуле і Томассен.

Представник мерії Дус Тіті відзначив: “Ми прокинулися сьогодні вранці та побачили тіла на вулицях у нашій громаді Петіонвіля… Наша громада не схожа на інші. Ми збираємося розчистити тіла до початку шкільних занять та повернення торговців”.

Незважаючи на те, що практично тиждень тому прем’єр-міністр Аріель Генрі оголосив свою відставку, відповідно до вимог банд, останні напади викликали занепокоєння стосовно того, що насильство може продовжуватися.

Також у понеділок гаїтянська енергетична компанія повідомила, що чотири підстанції в столиці та інших містах “були зруйновані та повністю виведені з ладу”, в результаті чого значна частина Порт-о-Пренса залишилася без електропостачання.

За даними компанії, бандити також захопили важливі документи, кабелі, інвертори, акумулятори та інші предмети.

Ситуація на Гаїті загострилася наприкінці лютого після того, як виконуючий обов’язки прем’єр-міністра Гаїті Аріель Генрі відлетів до Кенії з метою узгодження розгортання іноземного контингенту для боротьби з бандами. Угруповання оголосили війну прем’єру, паралізуючи життя столиці та вимагаючи його відставки.

4 березня у країні було оголошено 72-годинний надзвичайний стан та нічну комендантську годину в столиці та її околицях через два випадки втечі близько 4 тисяч в’язнів.

Пізніше гаїтянські банди розпочали широкомасштабний штурм кількох адміністративних будівель у центрі Порт-о-Пренса. Уряд ввів надзвичайний стан. Тим часом посольства США, Німеччини та ЄС на Гаїті розпочали евакуацію свого персоналу через посилення бандитського насильства.

Станом на 11 березня ситуація на Гаїті погіршилася: банди захопили 80% столиці та вимагали негайної відставки прем’єр-міністра країни Аріеля Анрі.

11 березня виконуючий обов’язки прем’єр-міністра Гаїті Аріель Анрі заявив, що піде у відставку після формування перехідної ради та тимчасової заміни.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ