АКТУАЛЬНО

Нардеп Железняк розкрив корупційну схему закупівель в “Енергоатомі”

Український нардеп Ярослав Железняк у своєму Telegram-каналі розкрив чергову корупційну схему, що виникла в компанії “Енергоатом”. Це стосується закупівель під час воєнного стану, які створюють можливості для корупційних махінацій.

Зокрема, “Енергоатом” уклав контракт на ремонтні роботи обмотки статора на суму понад 27 мільйонів гривень (616 тисяч євро). Варто зазначити, що тендер не проводився, що стало можливим через воєнний стан. Згідно із законом, у цей період компанії можуть укладати контракти без проведення тендерів, що в минулому було б неможливо.

Ключовим моментом є те, що ремонтні роботи повинні проводитися тільки офіційним представником General Electric, який має відповідну ліцензію. Однак, ще перед війною “Енергоатом” двічі скасовував тендери, на які приходила польська компанія Power Solutions Poland sp.z.o.o., офіційний представник General Electric. Причиною скасування називали брак конкуренції, що фактично блокувало можливість польської компанії увійти на український ринок.

Після початку війни “Енергоатом” скористався можливістю не проводити відкритий тендер і уклав контракт із литовською компанією-посередником Svertas Group. Ця компанія почала активно вигравати тендери в “Енергоатомі” з липня 2020 року, коли в компанію зайшла команда Галущенка-Котіна.

Таким чином, контракт на ремонт буде укладено з литовським посередником, а фактичний ремонт виконуватиме польська компанія. Однак, гроші будуть надходити через литовську компанію, яка, ймовірно, залишатиме більшу частину маржі собі. Це повертає до старих схем, які вже давно мали б бути викоренені.

Железняк наголосив на необхідності закриття дір у законодавстві, щоб уникнути подібних ситуацій у майбутньому. Залишається лише сподіватися, що ці викриття приведуть до необхідних змін і посилення контролю над державними закупівлями.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ