АКТУАЛЬНО

НАТО готується запропонувати Україні нову військову місію на липневому саміті

На липневому саміті НАТО очікується важлива пропозиція для України, яка може маркувати нову фазу співпраці між Альянсом і країною, яка знаходиться в стані війни з Росією вже восьмий рік. За останніми звістками, НАТО розглядає можливість створення нової військової місії, яка буде координувати важливі аспекти військових поставок, навчання військових та співпрацю згідно з довгостроковими угодами з питань безпеки.

Як повідомляє The New York Times , посилаючись на джерела, Україну на запланованому саміті НАТО не запросять до Північноатлантичного альянсу, але їй повідомлять про розробку місії блоку в Німеччині, яка координуватиме питання з надання всіх видів допомоги для країни.

Саміт заплановано на 9-11 липня, він проходитиме у Вашингтоні. За інформацією співрозмовників видання, розробка місії є сильним сигналом про союзництво, надання допомоги Києву на довгостроковий період, а також гарантом майбутньої підтримки країни з боку НАТО, навіть у разі перемоги Дональда Трампа на майбутніх виборах президента в Америці. До цього політик давав обіцянку не підтримувати деяких членів альянсу в протистоянні з РФ, якщо вони не планують надавати достатньо на вирішення питань оборони в рамках блоку.

Місію хочуть назвати “Допомога НАТО в забезпеченні безпеки та навчанні для України” або NATO Security Assistance and Training for Ukraine (NSATU). Своє розміщення вона передбачає на військовому американському об’єкті у Вісбадені. Її керівником, найімовірніше, стане генерал США, підпорядкування якого буде організовано безпосередньо головному керівництву альянсу і командувачу Європейським командуванням американських ЗС, а також верховному головнокомандувачу Об’єднаних збройних сил НАТО в Європі генералу Крістоферу Каволі.

До функцій місії належатиме розподіл допомоги з боку різних держав, які здійснюють постачання українській стороні ППО, артилерії та надалі винищувачів F-16. Додатково до неї буде включено питання з навчання їхніх військових і взаємодію в рамках довгострокових двосторонніх угод із питань безпеки, повідомили джерела газети. Усі учасники блоку висловили свою згоду щодо створення подібної місії.

За словами американського експосла в НАТО Іво Даалдера виданню, створення місії є спробою “захистити Україну від Трампа” і навмисно посилити зближення України “і НАТО для підтримки України сьогодні, а також у майбутньому”.

Місія планує свою роботу у взаємодії з Контактною групою з допомоги українській стороні, що діє під керівництвом Америки.

Видання вказує на те, що сьогоднішню відмову від прийняття Києва до Північноатлантичного альянсу пов’язують не лише з тривалим українським конфліктом, а й ще з необхідністю проведення в Україні реформ із боротьби з корупцією та зміцнення демократії і верховенства закону.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ