АКТУАЛЬНО

НБУ не реагує на проблеми банку “Альянс”

В Україні розгорівся новий фінансовий скандал, що стосується банку “Альянс” і його відносин з Національним банком України (НБУ). Видання “Факти” висловило припущення, що керівництво НБУ, ймовірно, навмисно ігнорує проблеми “Альянсу”, який вже потрапляв під санкції регулятора за порушення фінансових норм.

Журналісти вважають, що голова НБУ Андрій Пишний міг би уникнути конфлікту з іноземними партнерами і, можливо, не бажає втрачати “важливий елемент тіньової інфраструктури”. Згідно з матеріалом, Національний банк мав всі можливості для виведення “Альянсу” з ринку ще до того, як ситуація стала критичною. Однак, через фінансові інтереси і політичний тиск, регулятор вибрав шлях бездіяльності замість рішучих дій.

«Якщо ситуація не зміниться, обвал банку “Альянс” стане лише питанням часу. Це обов’язково позначиться на репутації Національного банку України, і відповідальність за це ляже на плечі керівництва регулятора», — зазначають журналісти. Вони додають, що таке бездіяльність може мати катастрофічні наслідки як для клієнтів банку, так і для репутації самого НБУ.

Інше важливе питання, яке піднімає “Факти”, це ймовірна роль “Альянсу” як інфраструктурної одиниці для тіньових операцій на «чорному» та «сірому» ринках. У 2022 році НБУ видав банку рефінансування на суму майже 3 млрд грн, що значно перевищує масштаби його активів. Це контрастує з практикою, коли навіть більші банки отримували менші суми підтримки від регулятора.

«Очевидно, що втримання банку “Альянс” на плаву було прямим і безпосереднім інтересом регулятора», — стверджує видання. Також згадується, що банк має впливових клієнтів, чиї інтереси можуть бути захищені на найвищому рівні. Зокрема, «Альянс» співпрацював з гемблінговим бізнесом і мав махінації з облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП), в яких були задіяні народний депутат та його помічник.

Ще однією причиною “лояльності” НБУ, за версією журналістів, є побоювання щодо репутаційних втрат для самого регулятора. Вірогідно, банкрутство “Альянсу” може підірвати довіру до НБУ як до ефективного наглядача за фінансовим сектором.

Важливим аспектом є також інформація про те, що Міжнародна фінансова корпорація (IFC) надала банку $11 млн для розвитку підприємства. Але, як зазначають журналісти, поки що невідомо, куди поділися ці кошти.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ