АКТУАЛЬНО

Нестача ресурсів для зеленої енергетики: як це загрожує світовому розвитку?

Глобальна нестача корисних копалин загрожує виробництву екологічно чистих технологій, таких як електромобілі, вітряні турбіни та сонячні панелі. Прогнозується, що до 2035 року обсяг виробництва міді зможе задовольнити лише 70% глобального попиту, а літію – лише 50%.

Згідно з останнім звітом Міжнародного енергетичного агентства, спад цін на ключові ресурси, такі як літій, кобальт, нікель і графіт, у минулому році, спричинив радість серед споживачів. Однак, ці низькі ціни відлякали інвесторів від вкладання у видобуток цих ресурсів. Прогнозується, що до 2035 року світ матиме змогу задовольнити лише 70% попиту на мідь та 50% попиту на літій.

“Попит на такі технології, як сонячні панелі, електромобілі та акумулятори, стрімко зростає, але без надійних джерел корисних копалин, ми не зможемо його задовольнити”, – зазначив виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства, Фатіх Біроль.

Інвестиції у видобуток ключових корисних копалин зросли на 10% у минулому році, що, за словами агентства, є позитивним показником, але повільнішим, ніж у 2022 році.

Згідно з прогнозом Міжнародного енергетичного агентства, інвесторам необхідно вкласти 800 мільярдів доларів у гірничодобувні проєкти до 2040 року, щоб уникнути зростання глобальної температури на 1,5℃ вище за доіндустріальний рівень.

Агентство також відзначило, що деякі ціни на критично важливі мінерали повернулися до попередніх рівнів до пандемії, зокрема, ціни на мінерали, які використовуються у виробництві батарей, впали особливо різко.

Зниження цін спричинене “сильним збільшенням” пропозиції, яка перевищила зростання попиту за останні два роки. Проте Міжнародне енергетичне агентство підкреслює, що сучасний ринок, який добре забезпечений, не є точним індикатором майбутнього, оскільки попит на критично важливі мінерали продовжує зростати.

Наприклад, прогнозується, що до 2040 року попит на графіт збільшиться вчетверо порівняно з поточним рівнем. У 2023 році ціна на літій впала на 75%, а ціни на кобальт, нікель і графіт знизилися на 30–45%. За даними Міжнародного енергетичного агентства, це падіння сприяло зниженню цін на батареї на 14%.

Згідно з повідомленням, зростаючий ризик дефіциту найважливіших корисних копалин пов’язаний з тим, що видобуток цих ресурсів у значній мірі концентрується у кількох країнах.

Прогнозується, що до 2030 року близько 75% зростання поставок літію, нікелю, кобальту та рідкісних земельних елементів припадатиме лише на кілька країн. За даними Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), майже 95% збільшення постачання графіту, який використовується в батареях, припадатиме на Китай.

“Такий високий рівень концентрації поставок становить загрозу для швидкості енергетичного переходу, оскільки робить ланцюжки поставок та маршрути більш вразливими до різних збоїв, чи то через екстремальні погодні умови, торговельні спори або геополітичні фактори”, – зазначили у агентстві.

Вчені вважають, що підйом температури на 1,5 градуса Цельсія є критичним порогом, після якого сильні спеки, повені, посухи, лісові пожежі, а також нестача продовольства та води матимуть катастрофічні наслідки.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ