АКТУАЛЬНО

Нетаньягу відвідав Газу, оскільки палестинці оплакують напад, в якому, за словами офіційних осіб, загинули десятки людей

Міністерство охорони здоров’я Гази звинуватило в загибелі людей ізраїльські авіаудари, а військові Ізраїлю заявили, що переглядають цей епізод.

Прем’єр-міністр Біньямін Нетаньягу в понеділок відвідав ізраїльські війська, які воюють у секторі Газа, пообіцявши дотримуватися курсу війни, навіть незважаючи на зростання кількості загиблих. Його поїздка відбулася через кілька годин після того, як представники охорони здоров’я Гази повідомили, що в результаті руйнівного нічного удару по багатолюдному району загинули десятки людей.

Це був другий відомий візит ізраїльського лідера до Гази з початку війни. Нетаньяху стикається зі зростаючим тиском з боку Сполучених Штатів, щоб знизити інтенсивність війни, але він заявив у понеділок, що Ізраїль “поглибить” бойові дії найближчими днями.

Удар пізно ввечері в неділю в центральній частині Гази підкреслив ризик для цивільного населення, оскільки бойові дії посилюються. Мешканці Гази оплакували жертв у районі Аль-Маггазі, де багато з тих, хто втік від боїв в інших частинах анклаву, знайшли притулок.

На фотографіях наслідків у понеділок видно сіру бетонну будівлю з темними дірками там, де раніше були кімнати. Біля підніжжя будівлі був насип уламків, де, схоже, чоловіки копали вцілілих або тіла без допомоги важкої техніки.

Міністерство охорони здоров’я Гази спочатку заявило, що 70 людей загинули в результаті недільних нападів на Аль-Маггазі, багато інших все ще поховані. Але труднощі з доступом до жителів Гази, де дефіцит електроенергії та відключення зв’язку часто затьмарюють картину наслідків війни, означали, що деталі були розмитими.

Офіційні особи Міністерства охорони здоров’я Гази звинуватили ізраїльські авіаудари у смертельному нападі на Аль-Маггазі. Військові Ізраїлю заявили в понеділок, що переглядають цей епізод.

36-річний Мохаммед Абед, журналіст з Аль-Маггазі, розповів, що бачив тіла серед зруйнованих будівель. За його словами, йому повідомили, що в цьому районі було завдано близько семи ударів, у тому числі чотири – житлові будинки. Пошкодження, за його словами, всипали входи в район такою кількістю уламків, що люди не могли легко увійти або вийти.

Пан Абед сказав, що одного чоловіка на ім’я Моен Зіяде витягли з-під завалів, він все ще живий. Але, за його словами, було занадто багато інших, про яких потрібно було піклуватися, занадто багато поранених і занадто мало машин швидкої допомоги. Пан Абед сказав, що бачив, як пан Зіяде помер від ран.

“Ці ракети ніби створені для того, щоб знищувати гори, а не людей”, – сказав інший житель, Мохамед Абу Шах, який сховався в будинку знайомого в Аль-Маггазі зі своєю дружиною і сімома дочками.

У міру того, як кількість загиблих у Газі різко зросла, а мирних жителів витісняють у все менші й менші куточки анклаву, міжнародні заклики до припинення вогню зростають. У той час як уряд Нетаньяху заявляв, що планує нову фазу бойових дій, ізраїльський лідер неодноразово наполягав на тому, що його військові продовжуватимуть війну в Газі, доки не будуть досягнуті всі її цілі.

“Ми не зупиняємося, ми продовжуємо боротьбу і поглиблюємо бойові дії найближчими днями”, – сказав він у заяві, опублікованій його партією “Лікуд” у понеділок, додавши, що “це буде довга битва, і вона не близька до завершення”.

Нетаньяху перебуває під постійним тиском з боку ізраїльської громадськості, щоб звільнити решту заручників, які були захоплені під час нападу ХАМАСу на Ізраїль 7 жовтня. Ця мета, яка, швидше за все, спричинить переговори з ХАМАСом, потенційно суперечить іншій заявленій меті прем’єр-міністра – повністю знищити угруповання бойовиків.

Після повернення з Гази в понеділок Нетаньяху стверджував, що військовий тиск був критично важливим для звільнення близько 100 заручників під час обміну в листопаді, і що для звільнення ізраїльтян, які все ще перебувають у полоні, необхідна тривала військова кампанія.

“Нам не вдасться звільнити всіх заручників без військового тиску”, – сказав Нетаньяху у зверненні до Кнесету, парламенту Ізраїлю. «Ми не припинимо боротьбу».

Під кінець його промови з оглядової галереї, де сиділи члени сімей заручників, пролунав спів. — Зараз! Зараз! Зараз”, – кричали люди, коли говорив Нетаньяху.

Ізраїльські війська просуваються далі в центральну частину Гази, а також продовжують боротьбу з бойовиками ХАМАС на півночі та півдні анклаву. Багато місць у центральній і південній частині Гази переповнені людьми, які покинули свої домівки — у багатьох випадках кілька разів.

Пан Абед, журналіст з Аль-Маггазі, сказав, що багато людей із сусідніх районів виїхали туди після того, як виконали наказ ізраїльських військових про евакуацію. Аль-Маггазі не з’являється в наказах про евакуацію, якими ізраїльські військові поділилися в соціальних мережах останніми днями, згідно з оглядом його постів, що змушує жителів Гази, за словами пана Абеда, вірити, що це буде безпечно.

Будинки в Аль-Маггазі зараз регулярно ділять десятки людей, кажуть жителі Гази.

Пан Абу Шах сказав, що наплив новопереміщених осіб означає, що 20 людей зазвичай скупчуються в одній кімнаті, щоб спати вночі. Це був п’ятий раз, коли його сім’я зібрала речі та поспішила на нове місце після боїв та авіаударів, які загрожували місцю, де вони сховалися.

“Ми робимо все можливе, щоб просто бігти, рятуючи своє життя”, – сказав він.

Зростання кількості загиблих у Газі, яка, за словами представників міністерства охорони здоров’я, становить близько 20 000 осіб, спонукала Папу Франциска в понеділок зосередити своє різдвяне звернення частково на тяжкому становищі палестинців, а також на ізраїльських заручниках, які утримуються в Газі.

Він згадав Віфлеєм, священне місто на окупованому Ізраїлем Західному березі річки Йордан, де офіційні особи здебільшого скасували святкування Різдва на знак солідарності з палестинцями в Газі, і закликав до миру «в Ізраїлі та на палестинських територіях, де війна руйнує життя цих народів».

Папа також закликав «припинити військові операції з їхніми жахливими жнивами невинних жертв серед цивільного населення» та «вирішити відчайдушну гуманітарну ситуацію шляхом відкриття надання гуманітарної допомоги».

Сектор Газа контролюється ХАМАСом, збройним угрупованням, яке керувало нападами на Ізраїль 7 жовтня, в результаті яких, за словами ізраїльських офіційних осіб, загинули люди.

Пан Абу Шах сказав, що він щойно повернувся з молитви пізно ввечері в неділю і збирався покласти своїх дочок спати в ліжку, яке дев’ятеро з них ділили, коли почули гучний стукіт. Боячись, що вони опиняться під завалами, вони побігли вниз до місця спустошення. “Ми багато чого бачили, але це виходить за рамки всього, що ми могли собі уявити”, – сказав він. «Сьогодні ми з сім’єю живі, а як завтра?»

До війни близько 33 000 палестинців жили в Аль-Маггазі, території, що займала лише близько чверті квадратної милі, за даними агентства ООН, яке допомагає палестинцям. Більшість сімей по сусідству були родом із сіл у центрі та на південь від Палестини, перш ніж вони втекли або були примусово переміщені під час війни 1948 року, яка оточила створення Ізраїлю як держави.

Згідно з повідомленнями ООН, цей район зазнавав численних ударів раніше.

Група допомоги Save the Children назвала удар по Аль-Маггазі «ще одним епізодом жаху, що триває» в Газі.

“Сім’ї та діти не є мішенями і повинні бути захищені”, – йдеться у повідомленні. «Нам потрібне негайне і остаточне припинення вогню, щоб покласти край цим стражданням».

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ