АКТУАЛЬНО

Німеччина проти розміщення американських ракет

У Німеччині загострилась дискусія навколо рішення про розміщення американських ракет дальнього радіусу дії на її території. Це питання стало предметом гарячих дебатів після того, як на полях саміту НАТО було досягнуто домовленості про повернення американської зброї в Німеччину з 2026 року. Зокрема, деякі німецькі парламентарії висловили своє занепокоєння щодо можливих наслідків цього кроку для відносин з Росією.

На полях саміту НАТО уряд Німеччини і США домовилися про те, що з 2026 року американська зброя дальнього радіусу дії знову буде розміщена в Німеччині. Однак для деяких членів парламенту це рішення було ухвалено занадто швидко, пише Rheinische Post.

Рішення стосується виключно звичайних, неядерних озброєнь. Канцлер Олаф Шольц захищав плани з розгортання, посилаючись на збільшену загрозу з боку Росії та необхідність стримування. Однак критики зазначають, що американська зброя дальнього радіусу дії може бути оснащена ядерними боєголовками, а це збільшить потенціал загострення відносин із Росією.

Співголова Союзу Сари Вагенкнехт Аміра Мохамед Алі заявила з цього приводу: «Звісно, що Шольц не повинен був просто обійти парламент, щоб ухвалити таке далекосяжне рішення. Зрештою, йдеться про крок, який фактично збільшує ризик війни для Німеччини». Також вона підкреслила: «Розміщення американських ракет дальнього радіусу дії в Німеччині – це ще один крок до зростання військової напруженості. Це вкрай небезпечний курс, від якого німецький уряд має відмовитися». Частина СДПН також критично ставиться до розміщення ракет.

Експерт ХДС з оборони Вадефуль, навпаки, вважає розгортання необхідною відповіддю НАТО на існуючу загрозу з боку ракет «Іскандер», розміщених Росією в Калінінградській області.

«Це становить пряму загрозу для Німеччини і потенційно обмежує нашу здатність до політичних дій. У цьому відношенні ми повинні вітати заплановане розгортання», – вважає Вадефуль.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ