АКТУАЛЬНО

Обриси глобальної війни – Олеся Яхно

У своїй нещодавній промові Байден, серед іншого, сформулював (не прямо, але побічно) три важливих зовнішньополітичних позиції США в контексті війни Росії проти України та атаки ХАМАС проти Ізраїлю.

1. Захід допомагатиме Україні стільки, скільки потрібно, щоб розрахунок Путіна пересидіти західні уряди – не виправдався.

2. ХАМАС – терористичне угруповання, яке слід відокремлювати від Палестинської автономії.

3. Не можна не реагувати як на дії агресивних автократій (Росії), так і терористичних угруповань (на кшталт ХАМАС), оскільки їхні цілі однакові – знищення сусідніх демократичних держав. Але при цьому слід уникати кроків із розширення війни.

Однак розширення війни вже відбувається. На різних рівнях – військовому, політичному, інформаційному. Лише кілька прикладів.

1. Іран почав активніше обстрілювати американські бази в Сирії. Всіляко намагаючись не допустити разом із РФ нормалізації відносин Ізраїлю з арабськими державами за посередництва США.

2. Орбан і Фіцо дедалі більше й частіше роблять проросійські заяви, фактично шантажуючи блоки правом вето в ЄС і НАТО як механізм ухвалення рішень. А в США спікером Палати представників став не просто республіканець, який виступає проти додаткової американської допомоги Україні, а й учасник дій проти визнання перемоги Байдена на виборах 2020 року.

3. Росія активізує дезінформаційні кампанії – від великих (що у війні в Україні та на Близькому Сході нібито винен Захід) і середніх (підтримки різного роду пропутінських політиків/рухів у різних країнах) до дрібних (розповсюдження різних фейків).

І все це діє за принципом накопичувального ефекту. Тієї ж стратегії РФ пересидіти Захід. За якої навіть якщо Росія не переможе, подальша руйнація західних інститутів і знецінення міжнародного права все одно відбуватиметься на користь інших акторів (Китаю, наприклад). У цьому сенсі, можливо, підхід Заходу “покроково прийти до стратегії” – невиправданий, і вимагає прямої зворотної логіки – вироблення чіткої стратегії перемоги і розуміння архітектури безпеки післявоєнного світу, а потім покроковості.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ