АКТУАЛЬНО

Окупанти не пустили експертів МАГАТЕ на ЗАЕС

Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) не змогли отримати доступ до внутрішньої частини градирні Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС), де нещодавно сталася пожежа. Про це в ефірі телемарафону заявив заступник міністра енергетики України Микола Колісник.

Обставини інциденту

За словами Колісника, після огляду градирні та радіаційного моніторингу, експерти МАГАТЕ звернулися з проханням про доступ до внутрішньої частини градирні на рівень розподілу водяних форсунок. Це місце могло бути потенційним джерелом пошкоджень, однак доступ до нього представникам МАГАТЕ не надали. Наразі агентство не зробило остаточного висновку про обставини пожежі, що трапилася.

Останні події на ЗАЕС

Нагадаємо, що 11 серпня президент України Володимир Зеленський повідомив про пожежу на території Запорізької АЕС, яку, за його словами, організували російські окупанти. Зеленський закликав МАГАТЕ та міжнародну спільноту вжити заходів у відповідь на цей інцидент. Проте змін радіаційного фону в районі Запорізької АЕС не зафіксовано.

Начальник Нікопольської районної військової адміністрації Євген Євтушенко додав, що ЗАЕС продовжує працювати в штатному режимі. За його інформацією, російські військові ймовірно підпалили в градирні автомобільні шини, розташовані приблизно в кілометрі від енергоблоків станції. Окупанти також звинуватили Україну в обстрілі Енергодара, проте радіаційний фон навколо ЗАЕС залишився в нормі.

Реакція МАГАТЕ

МАГАТЕ підтвердило, що його експерти стали свідками сильного темного диму, що виходив з північної зони Запорізької АЕС після численних вибухів, які пролунали 11 серпня. Незважаючи на це, перевищення рівнів радіоактивних викидів або скидів на території Запорізької АЕС не було зафіксовано, згідно з повідомленням Міненерго.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ