АКТУАЛЬНО

ООН створює орган зі світового управління ШІ

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш оголосив про створення консультативного органу з питань світового управління штучним інтелектом.

До його складу входять 39 членів: керівники технологічних компаній, представники урядів від Іспанії до Саудівської Аравії та науковці з країн, таких як США, Росія та Японія.

Серед керівників технологічних компаній, представлених в органі, можна виокремити головного технологічного директора Sony Хіраока Кітано, головного технічного директора OpenAI Міру Мураті та головного відповідального зі штучного інтелекту в Microsoft Наташу Крамптон.

Представники також прибули з шести континентів і мають різноманітні фонди, починаючи від американського експерта зі штучного інтелекту Віласа Дхара до професора Ії Цзен з Китаю та єгипетського юриста Мохамеда Фарахата.

“Потенціал трансформації штучного інтелекту для блага неможливо навіть уявити”, – сказав Гутерреш у заяві.

“І навіть не вдаючись до всіх сценаріїв кінця світу, вже зрозуміло, що використання штучного інтелекту на зло, може підірвати довіру до інститутів, послабити соціальну узгодженість і загрожувати самій демократії”, – сказав він.

З моменту запуску ChatGPT OpenAI торік інтерес до нової технології поширився по всьому світу, провідні дослідники зі штучного інтелекту висловили стурбованість “ризиками для суспільства”.

У той час як багато урядів працюють над формулюванням законів для регулювання поширення штучного інтелекту, дослідники і законодавці закликають до глобальної співпраці.

За інформацією ООН, орган представить попередні рекомендації до кінця цього року і остаточні рекомендації до літа 2024 року.

Серед негайних завдань – створення глобального наукового консенсусу щодо ризиків і викликів, а також зміцнення міжнародного співробітництва з управління штучним інтелектом. Перша зустріч органу відбудеться 27 жовтня.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ