АКТУАЛЬНО

Орбан дедалі більше віддаляється від ЄС

Угорський лідер Віктор Орбан стає дедалі більш ізольованим на європейській арені, викликаючи занепокоєння серед європейських урядовців.

Одним зі значних чинників, що сприяють ізоляції Угорщини, є поразка правої партії “Право і справедливість” на виборах у Польщі. Ця поразка залишила Угорщину в більш ізольованому становищі в боротьбі з Брюсселем з питань демократичних норм і цінностей.

Крім того, кроки Туреччини щодо ратифікації членства Швеції в НАТО привернули увагу до небажання Угорщини підтримати цей процес. Ця позиція викликала питання про прихильність Угорщини альянсу НАТО.

Крім того, нещодавня зустріч Віктора Орбана і Володимира Путіна поглибила занепокоєння серед європейських чиновників, які вважають близькі зв’язки Угорщини з Москвою і Пекіном невідповідними і навіть шкідливими для західного альянсу.

Угорський уряд також затримує нову військову допомогу ЄС для України. Підтримка Будапешта буде необхідна для збільшення бюджету блоку та фінансової допомоги Києву.

Віктор Орбан посилює свою риторику проти європейських інституцій, але, незважаючи на його ізоляцію, у нього залишаються козирі у вигляді головування Угорщини в Раді ЄС і блокування військової допомоги ЄС для України. Деякі європейські чиновники вважають, що ізоляція не змінить поведінку Орбана.

“Він блокує вступ Швеції до НАТО. Він дружить із Путіним. Він порівнює Європейський Союз з убивчою диктатурою Радянського Союзу”, – заявив німецький депутат Європейського парламенту Даніель Фройнд. “Орбан надає достатньо доказів того, що він не придатний взяти на себе головування в ЄС”, – додав він. “Те, що Єврокомісія навіть розглядає питання про розморожування коштів для Орбана в такій ситуації, абсурдно”.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ