АКТУАЛЬНО

Перший космодром з вертикальними запусками ракет з’явиться у Великій Британії

На острові Унст, розташованому на Шетландських островах, космічний порт Saksaword отримав зелене світло для здійснення орбітальних запусків у 2024 році. Цей етап став визначним, оскільки він позначає народження першого повністю ліцензованого космодрому на території Великої Британії, придатного для вертикальних запусків на орбіту. Зазначено, що космічний порт Saksaword буде здатний проводити до 30 запусків щорічно для виведення супутників та інших навантажень на орбіту.

Наразі на об’єкті працюють різні пускові оператори з усього світу, розробляючи власні ракети. Зокрема, німецька ракетна компанія HyImpulse планує провести суборбітальні запуски з серпня, а повноцінні орбітальні запуски заплановано на 2025 рік. Свої плани також мають Rocket Factory Augsburg і Lockheed Martin/ABL Space Systems.

Уряд Великої Британії виражає підтримку розвитку космічної галузі, а компанія Skyrora з Единбурга прагне стати першою британською компанією, яка успішно здійснить запуск з власної території.

Френк і Деббі Стренг, співвласники космодрому Saksaword, які 15 років тому придбали об’єкт з метою його перетворення на екологічний туризм, вважають отримання ліцензії “історичною подією” і відчувають велику відповідальність перед управлінням космодромом.

Сектор космічної індустрії Великої Британії нараховує 17,5 мільярдів фунтів стерлінгів і забезпечує понад 48 800 робочих місць у 2200 компаніях. Крім того, розглядаються інші потенційні космодроми в Шотландії, такі як космодром у Сазерленді, на острові Норт-Уїст, а також в Глазго Прествік і Макріханіш.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ