АКТУАЛЬНО

Підвищена активність Китаю біля Тайваню: виявлено китайські повітряні кулі-шпигуни біля острова

Військові Тайваню зафіксували другий випадок виявлення китайських повітряних куль-шпигунів протягом двох діб біля Тайванської протоки. Міністерство оборони Тайваню повідомило про цю подію в соцмережі, наголошуючи на зростанні військової активності Китаю у регіоні.

Тайванські військові зазначили, що повітряна куля була виявлена о 9:09 ранку понеділка, коли вона перетнула серединну лінію протоки, що є неофіційним кордоном між островом і материком. Цей інцидент став другим за дві доби і третім від початку грудня.

Куля, яка наблизилась на 124 км до північного портового міста Кілунг на Тайвані, рухалася вздовж протоки на висоті близько 4570 метрів протягом понад двох годин. Зникнувши з поля зору о 11:52, її маршрут викликав зацікавленість тайванських військових.

Представники Міністерства оборони Тайваню висловили припущення, що це може бути звичайний метеорологічний аеростат, призначений для збору погодніх даних. Однак, з огляду на попередні випадки, не виключено, що ці повітряні кулі використовуються для розвідки сил оборони Тайваню.

Минулої доби, навколо Тайваню також спостерігалася активність з боку Китаю, яка включала 4 бойові літаки і 3 кораблі ВМС. Вони, однак, не перетинали серединної лінії протоки і не наближалися до острова.

Зазначимо, що зниження військової активності Китаю біля Тайваню було зафіксовано з листопада, але з огляду на наближення президентських і парламентських виборів на Тайвані, аналітики вважають, що Пекін намагається вплинути на результати голосування.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ