АКТУАЛЬНО

Як Генпрокурор Костін ставить під загрозу наступний транш допомоги США майже на всю медицину України? – Наталія Соколенко

Чи чули ви про програму “Доступні ліки”, в якій понад 500 препаратів українського та зарубіжного виробництва, що видаються пацієнтам безоплатно або за невелику оплату? А ось просто зараз запитайте при цьому знайомих із ближнього або далекого кола, скільки вони заплатили за онкологічну операцію, скільки платять зараз за знеболювальні ліки?

Тільки не про те, як було колись, а саме зараз – восени 2023 року. Якщо, на щастя, серед ваших близьких немає хворих на важкі недуги, я вам скажу: нічого не платять! 0 грн, 00 коп. Те саме за лікування інсульту, інфаркту і ще за довгий перелік нозологій. Є тільки дві умови, коли все це фантастичне на вигляд в умовах України, саме таким – безоплатні ліки, безоплатні процедури, безоплатні операції. Перша умова: якщо медичний заклад, куди потрапили ваші знайомі, має контракт із Національною службою здоров’я України (НСЗУ) на лікування відповідної нозології – це може бути як державний (муніципальний), так і приватний заклад. Друга умова: керівник медичного закладу не краде гроші, не накопичує їх на рахунках у десятках, а то й сотнях млн грн, а чітко виконує той самий контракт із НСЗУ – у медустанові під цей контракт є відповідна кількість лікарів, відповідне обладнання і закуповуються відповідні ліки.

Якщо ви нічого про це не чули, підіть і перевірте! І покличте із собою Генерального прокурора Андрія Костіна. Нехай подивиться на цю красу, можливо, востаннє. Адже саме наш генпрокурор і його підлеглі просто зараз хочуть усе це зруйнувати і перекреслити наступні транші зі США на фінансування програми “Доступні ліки” та Програми медичних гарантій

– це те ж саме безоплатне лікування онкології, інсультів і багатьох нозологій.

– Тому що все це фінансується зараз за рахунок Міжнародної технічної допомоги, тобто все це ГРАНТ!

– безповоротна матеріальна допомога від наших американських союзників. 27 жовтня прокурори викотили підозру голові НСЗУ Наталії Гусак, якій добирають американські союзники і вже погодилися збільшити фінансування на наступний рік. Наталію Гусак прокурори підозрюють, або як вони написали у пресрелізі, “викрили” у “службовій недбалості”, що призвела до збитків у 2 млн грн. (нібито, у квітні 2022 р. НСЗУ оплатила послуги одному спеціалізованому державному підприємству, яке ці послуги, цитую прокурорський пресреліз, “фактично не виконало”).

27 жовтня відбулися також обшуки в кабінеті та квартирі Наталії Гусак. Що ж знайшли прокурори? Діаманти і півмільйона доларів, як під час обшуків у екс-заступника начальника Головного слідчого управління Генеральної Прокуратури України Володимира Шапакіна та екс-заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця?

До речі, пане Костіне, а що з цією діамантовою справою? У ганебному пресрелізі про пред’явлення підозри голові НСЗУ жодного слова про цікаві знахідки. Це й не дивно. Бо ми тут маємо справу зі справді ціннісною людиною. І дуже сміливою. Наталія Гусак ділилися припущеннями, що на неї готується сильний медійний удар, щойно почнуться перевірки використання грошей за контрактами з НСЗУ деяких “жирних” (визначення моє) медзакладів у столиці.

І ось 27 жовтня перевірки тих закладів таки стартували, і медійний удар стався – у формі ганебного пресрелізу і таких же непристойних фото на сайті Генпрокуратури. Фото так майстерно обирали, щоб підібрати саме таку позу і так майже не заблукати обличчя, щоб домогтися саме запланованого медійного ефекту. Тільки ефект буде зворотним. Припускаю, що пан генпоркурор Костін може отримати від пацієнтів пацієнтську площу, а від американських партнерів купу незручних запитань.

P.S. Я познайомилася з Наталією Гусь цієї осені, коли мене запросили (не НСЗУ) модерувати її зустрічі з головами громад – власниками медичних закладів, а також із пацієнтськими громадськими організаціями. Чесно, я в шоці, що в нас є такі люди на держслужбі. І там на величезну повагу заслуговує не тільки Наталя Гусак, а й керівники міжрегіональних департаментів та інші члени команди НСЗУ. Уявіть, вони не зупиняли жодного дня (включно з 24 лютого) оплату наданих послуг (операцій, діагностики, лікарських прийомів тощо), оплати видачі безоплатних ліків за програмою “Доступні ліки”, голова НСЗУ з командою щотижня здійснює по декілька візитів, зокрема, і без попереджень, по всій Україні – і в Краматорську, і в сільську амбулаторію на Чернігівщині.

Чого вона домагається на цих зустрічах:

– щоб голови громад як власники медзакладів знали, як контролювати керівників медзакладів, щоб уже оплачені державою (за допомогою американських союзників) послуги та ліки надавалися безоплатно;

– щоб кабінет комп’ютерної томографії у лікаря, законтрактованої з НСЗУ на лікування інсультів, працював

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ