АКТУАЛЬНО

На парламентських виборах Узбекистану здобуває перемогу провладні сили

Правляча Ліберально-демократична партія Узбекистану отримала лідерство на парламентських виборах, що відбулися 27 жовтня. За даними Центральної виборчої комісії, партія влади здобула 64 мандати зі 150 у нижній палаті парламенту.

У виборах також взяли участь кілька інших політичних сил: Демократична партія «Міллій тікланіш» отримала 29 мандатів, «Екологічна партія Узбекистану» – 16, Народно-демократична партія Узбекистану – 20, а Соціал-демократична партія «Адолат» – 21 мандат.

Згідно з даними ЦВК, явка виборців склала 74,72%, що становить понад 15 мільйонів осіб, з яких понад 140 тисяч проголосували за кордоном. Найвища явка була зафіксована у Ферганській області – 75,71%, тоді як найнижчою виявилася у Ташкенті – 62,39%.

Ці парламентські вибори стали важливим етапом для Узбекистану, який під керівництвом президента Шавката Мірзійоєва виходить з самоізоляції, що тривала понад 25 років під авторитарним правлінням Іслама Карімова. Проте політична ситуація в країні залишається закритою, і можливості для плюралізму та критики влади значно звужені.

За останні 15 років в Узбекистані переважно перемагали ті ж провладні політичні фракції, які дотримуються єдиної політики з ключових питань. Узбекистан, з населенням 37 мільйонів, підтримує тісні економічні зв’язки з Росією, де працюють мільйони узбецьких трудових мігрантів. Однак Ташкент зберігає нейтралітет у російсько-українській війні та стверджує про дотримання західних санкцій проти Москви.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ