АКТУАЛЬНО

Російська влада повідомила про смерть Навального в колонії

Олексій Навальний, відомий російський опозиційний діяч, раптово помер після прогулянки в колонії, повідомляє російська федеральна служба виконання покарань.

За даними лікарів швидкої медичної допомоги, Навальний відчув себе погано після прогулянки та невдовзі втратив свідомість, внаслідок чого його було констатовано мертвим.

“Ми провели всі можливі реанімаційні заходи, але нажаль, безуспішно. Лікарі швидкої допомоги оголосили його смерть. Причини цього трагічного випадку встановлюються”, – цитується у повідомленні відомства (цитата за “Інтерфаксом”).

Олексію Навальному було 47 років.

Захисник Навального утримується від коментарів, зауважуючи: “За рішенням родини Олексія Навального, я не буду давати коментарі. Ситуація наразі розглядається. Адвокат відвідав його в середу. Тоді все було добре”, – повідомив адвокат Леонід Соловйов “Новій газеті”.

Прессекретарка Навального Кіра Ярмиш заперечує інформацію про смерть опозиціонера перед російськими ЗМІ, зауважуючи, що у неї немає підтверджень.

Навальний відбував покарання в колонії особливого режиму у селищі Харп за полярним колом.

Представники Суспільної спотережної комісії Ямало-Ненецького автономного округу стверджують, що Навальний не скаржився на стан свого здоров’я, хоча його донька згадує у інтерв’ю американським ЗМІ випадки, коли він втрачав свідомість у в’язниці.

Федеральна служба виконання покарань РФ повідомила, що направляє комісію до колонії, де помер Навальний.

Причини смерті Навального будуть з’ясовані медичними фахівцями, заявив представник Кремля Дмитро Пєсков.

“Згідно з усіма чинними правилами, федеральна служба виконання покарань проводить усі необхідні перевірки та розслідування. Не потрібно ніяких спеціальних доручень, оскільки існують встановлені правила”, – сказав Пєсков журналістам.

Він також повідомив, що президенту Росії Володимиру Путіну вже повідомили про смерть Навального.

“Так, він був проінформований. Зараз медики займуться розслідуванням”, – додав представник Кремля.

10 січня Навального вперше після тривалої перерви підключили по відеозв’язку з нової колонії на Ямалі для участі в судовому засіданні. Це була перша поява політика на екрані з початку грудня, коли його перевели в колонію за полярним колом.

У серпні 2020 року Навального намагалися вбити. Політик втратив свідомість на борту літака, що летів до Москви. Після екстреної посадки літака його госпіталізували з ознаками отруєння.

Він перебував у комі більше двох тижнів, і коли його з труднощами перевезли в берлінську клініку, там встановили, що політика отруїли речовиною, подібною до отрути “Новичок”, якою раніше був отруєний екс-співробітник ГРУ Сергій Скрипаль.

У січні 2021 року, через 5 місяців після отруєння, Навальний заявив, що відчуває себе “майже здоровим” і повертається в Росію.

17 січня 2021 року головний опозиціонер Росії приземлився в Москві. Це було його останнє з’явлення на волі.

У аеропорту його затримали за обвинуваченням у шахрайстві, за що в подальшому був засуджений до тюремного ув’язнення.

Під час перебування за ґратами Навального постійно звинувачували в нових злочинах, що призводило до подовження його тюремного терміну.

Згідно з останнім рішенням суду у літку 2023 року, Навальний мав відбути в’язницю ще 19 років за “екстремізм”.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ