АКТУАЛЬНО

Сенаторка-абориген Лідія Торп висловила королю Чарльзу III протест проти монархії

Сенаторка від корінного населення Австралії Лідія Торп виступила з різким протестом під час візиту короля Чарльза III до австралійського парламенту. Вона відкрито звинуватила британську монархію в геноциді корінних народів Австралії та вимагала повернення земель, які були відібрані у них під час колонізації. Ця подія викликала широкий резонанс у суспільстві та підняла питання про роль монархії в сучасній Австралії.

Пише Associated Press.

Вигукуючи антиколоніальні гасла, сенаторка-абориген Лідія Торп кинула виклик королю Чарльзу ІІІ, під час його візиту до парламенту Австралії.

Це не ваша земля. Ви не мій король

 – голосно заявила Торп.

У промові сенатора від корінного населення Австралії до британського монарха було також наступне:

“Ви вчинили геноцид проти нашого народу”.

Перш ніж її забрали охоронці, Торп наголосила:

“Віддайте нам те, що ви вкрали у нас – наші кістки, наші черепи, наших дітей, наш народ. Ви знищили нашу землю. Дайте нам договір. Ми хочемо договір” – заявила австралійська сенаторка королю Чарьзу.

Довідка

Суверен об’єднаного королівства Великої Британії є також главою держави Австралія і відвідує країну Співдружності в 17-й раз, але вперше як король. До Чарльза там була тільки його мати, королева Єлизавета II.

Чарльз і королева Камілла прибули до Австралії в п’ятницю, але офіційна програма розпочалася тільки в неділю з церковної служби в Сіднеї. На околицях уже пройшли невеликі протести проти монархії.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ