АКТУАЛЬНО

Швейцарія підтримала мирну ініціативу Китаю та Бразилії: реакція українського МЗС

Швейцарія виявила підтримку мирної ініціативи, висуненої Китаєм і Бразилією, що стосується вирішення конфлікту в Україні. Ця позиція викликала неоднозначну реакцію, зокрема, була розкритикована Міністерством закордонних справ України.

Представник МЗС Швейцарії Ніколя Бідо заявив, що китайсько-бразильська ініціатива закликає до припинення вогню і «спрямована на пошук політичного вирішення конфлікту».

Також відомо, що Швейцарія взяла участь у першому засіданні групи «Друзів миру», яких зібрав Китай у рамках Генасамблеї ООН.

Україна розкритикувала Швейцарію.

«Будь-які ініціативи, які не містять чіткого посилання на Статут ООН і не гарантують повного відновлення територіальної цілісності України, є неприйнятними. Такі «мирні ініціативи» лише створюють ілюзію діалогу, в той час як агресор продовжує свої злочинні дії», – йдеться в коментарі МЗС України.

Зазначено, що Київ вважає лише формулу Зеленського «єдиним шляхом до всеосяжного, справедливого та сталого миру». «Немає потреби у створенні додаткових форматів і платформ для обговорення шляхів досягнення миру для України», – йдеться в повідомленні МЗС.

Раніше китайсько-бразильські ініціативи розкритикував в ООН і Зеленський.

Нагадаємо, на першій зустрічі «Друзів миру» було ухвалено комюніке, в якому схвалюється китайсько-бразильський план, за яким війна зупиняється по лінії фронту і починаються переговори.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ