АКТУАЛЬНО

Захист історичних пам’яток в Україні: унікальна розробка, яка використовує віддзеркалення електричного поля Землі

Швейцарський винахід допомагає у відновленні та захисті історичних пам’яток в Україні. Згідно з виступом Голови компанії BoiDry в Україні, Єгора Жученка, на Форумі “Мистецтво перемоги” у Львові, цей інноваційний пристрій використовується для збереження об’єктів культурної спадщини, таких як історичні будівлі, церкви та палаци.

З початком конфлікту в Україні музеї та культурні установи зверталися до компанії BoiDry із проханням зупинити процес перезволоження їхніх будівель. Один з пріоритетів був пов’язаний із відновленням фондосховищ для довгострокового збереження колекцій. Проект також мав на меті стабілізацію будівель та захист їх від зовнішніх факторів, включаючи можливі обстріли та вибухи.

Єгор Жученко продемонстрував дію винаходу на прикладі Палацу Потоцьких у Львові, де встановлено два пристрої. Винахід, створений в співпраці із Австрійським політехнічним університетом, дозволяє віддзеркалювати електричне поле Землі, зупиняючи тим самим перезволоження будівлі.

“Наш прилад – це спеціальна антена, яка здатна уловити це випромінювання, віддзеркалити його в протилежному напрямку і таким чином зупинити перезволоження цілої будівлі від руйнівного впливу природи”, – пояснив Жученко.

За його словами, ця унікальна система боротьби із вологістю вже успішно врятувала понад 9 тисяч культурних установ у понад 30 країнах світу. Установки використовуються в історичних пам’ятках, таких як Софія Київська, Києво-Печерська Лавра, палац Лозинського, монастирі Капуцинів в Олеську та інші.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ