АКТУАЛЬНО

Погіршення ситуації з правами людини у Секторі Газа зазначено у заяві США

Державний департамент США випустив свіжий звіт, у якому засвідчено погіршення ситуації з правами людини внаслідок конфлікту у Секторі Газа. Цей документ зафіксував низку порушень прав людини, які сталися в Ізраїлі, на Західному березі річки Йордан і в Секторі Газа у 2023 році.

Доповідь зазначає, що конфлікт з ХАМАС у Секторі Газа значно погіршив стан прав людини в Ізраїлі. Зокрема, в документі зазначаються достовірні повідомлення про “незаконні вбивства” як з боку ХАМАС, так і з боку ізраїльського уряду.

Держсекретар США Ентоні Блінкен висловив глибоке занепокоєння щодо атак 7 жовтня, під час яких загинуло близько 1200 осіб, і подальшої загибелі цивільних осіб внаслідок військової відповіді Ізраїлю в Секторі Газа.

Незважаючи на це, адміністрація президента поки не запровадила санкції проти Ізраїлю за виявлені факти порушень. Ізраїльські офіційні особи висловили протести проти можливого запровадження таких заходів.

Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант застеріг адміністрацію від санкцій проти батальйону “Нецах Єгуда”, який, на його думку, відіграє важливу роль у боротьбі проти ХАМАС та “Хезболла”.

У своєму звіті Держдепартамент також зазначає, що Ізраїль зробив кроки для виявлення і покарання чиновників, звинувачених у порушенні прав людини на Західному березі Йордану.

Критика з боку США на адресу Ізраїлю вже не новина. Раніше адміністрація Байдена критикувала уряд Ізраїлю за гуманітарну ситуацію у Секторі Газа та насильство проти палестинських активістів.

Незважаючи на це, 20 квітня Палата представників Конгресу США ухвалила законопроект про допомогу Ізраїлю, що свідчить про складну дипломатичну ситуацію між двома країнами.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ