АКТУАЛЬНО

Розгляд законопроекту про міжнародне співробітництво громад: що він передбачає

Законопроект №9450 щодо міжнародного територіального співробітництва було переглянуто з внесенням кількох значних змін. Серед них варто відзначити розширення обсягу його застосування на більшу кількість територій та деталізацію співпраці на рівні міжтериторіальному, транскордонному та транснаціональному рівнях. Закон також встановлює заборону на співпрацю з державою-агресором, дозволяє районним радам та головам військових адміністрацій ініціювати співробітництво та визначає чіткий алгоритм для реалізації спільних проектів, що фінансуються за кошти ЄС. Крім того, введено детальну процедуру узгодження угод про співробітництво з Міністерством інфраструктури.

На одному із найближчих засідань Верховної Ради планується розгляд законопроекту №9450 про міжнародне співробітництво місцевого самоврядування, який був проголосований у першому читанні. Народний депутат та голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Віталій Безгін розповів про зміни, які відбулися до другого читання.

За словами народного депутата, у проєкті є кілька важливих нововведень. По-перше, змінилося ім’я та зона впливу. Тепер проєкт охоплюватиме ще більше територій і буде називатися “Про міжнародне територіальне співробітництво”. По-друге, таке співробітництво буде поділятися на міжтериторіальне, транскордонне та транснаціональне.

Нововведення також передбачають встановлення заборони на міжтериторіальне співробітництво з державою-агресором. Суб’єктами співробітництва стануть, крім інших, районні ради, які матимуть змогу ініціювати співробітництво та реалізовувати проєкти в субрегіонах. Також начальники військових адміністрацій матимуть право ініціювати співробітництво, якщо їм передані відповідні самоврядні повноваження.

“Законопроект 9450 спрямований на системну реалізацію спільних проектів за кошти фондів ЄС. Він передбачає чіткий алгоритм для громад, районів та областей щодо співпраці з міжнародними партнерами, включаючи пошук партнерів для спільних проектів та реалізацію угоди”, – підкреслив Безгін.

Оновлений проєкт також детально описує процедуру узгодження договорів про співробітництво з Міністерством інфраструктури, включаючи чіткі дедлайни та обмеження стосовно необгрунтованого відхилення проєктів.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ