АКТУАЛЬНО

Польський прапор став прикриттям для суден, що перевозять наркотики з Південної Америки через Атлантику

Польський прапор став популярним прикриттям для суден, що займаються перевезенням наркотиків з Південної Америки через Атлантику, повідомляє Financial Times. Наркоторговці використовують правову лазівку, що надає польським суднам «фактичний імунітет» від арешту в міжнародних водах.

Жюльєн Гарсани, представник Управління ООН з наркотиків і злочинності, заявив, що коли інші країни бачать судно під польським прапором і підозрюють його в участі в незаконному обігу наркотиків, у них фактично немає можливості піднятися на борт для перевірки.

“Реєстрація суден під прапором Польщі надає їм особливий статус, що дозволяє уникати особливої уваги правоохоронців,” – зазначив Гарсани. Польща у 2020 році суттєво спростила і здешевила процес реєстрації суден, що привело до збільшення використання польського прапора для обслуговування незаконних дій.

Варшава не дотримується міжнародних правил, які дозволили б іншим країнам підніматися на борт суден під польським прапором в морі. Це породжує серйозні правові проблеми для міжнародних правоохоронних органів.

Наприклад, два роки тому португальські влади провели обшук судна під польським прапором в морі поблизу Азорських островів, арештували двох громадян Нідерландів і вилучили 1,2 тонни кокаїну. Однак пізніше португальський суддя визнав, що операція була незаконною, оскільки Польща не санкціонувала її проведення.

Ця ситуація викликає занепокоєння серед міжнародних правоохоронців та викриває недоліки у системі міжнародного морського права, що дозволяють зловживанням з боку наркоторговців.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ