АКТУАЛЬНО

Пранкери подзвонили голові МЗС Британії

Глава Міністерства закордонних справ Великої Британії став жертвою пранкерів, які видали себе за колишнього президента України Петра Порошенка. Про це повідомив офіційний представник британського МЗС.

Розмова відбулася по відеозв’язку, але тривала недовго. Він додав, що пранкери домовлялися про дзвінок за допомогою текстових повідомлень.

МЗС повідомляє, що на відео з’явилася людина, явно схожа на Порошенка, проте незабаром Кемерон запідозрив, що він має справу з шахраями. Міністр закордонних справ перестав відповідати, коли абонент попросив його дати контактні дані інших людей.

МЗС повідомляє, що розмова відбулася «останніми днями», проте не уточнює, хто міг насправді дзвонити Кемерону, про що вони говорили і яким чином їм вдалося встановити зв’язок із представниками міністерства.

Британське зовнішньополітичне відомство каже, що вирішило публічно повідомити про інцидент, «на той випадок, якщо відео з міністром закордонних справ буде піддано маніпуляціям і згодом використано, а також щоб інші знали про такий ризик».

«Міністр закордонних справ шкодує про свою помилку, але вважає, що про таку поведінку необхідно говорити привселюдно, і що ми маємо посилити боротьбу з дезінформацією», – йдеться в заяві МЗС.

У минулому російські телефонні пранкери Олексій Столяров і Володимир Кузнєцов, відомі за прізвиськами Лексус і Вован, неодноразово говорили із західними чиновниками, видаючи себе за різних політиків. Тож, цілком можливо, що і цього разу пранкерами були саме вони.

У 2018 році Лексус і Вован зателефонували Борису Джонсону, який тоді був главою МЗС Британії, представившись прем’єр-міністром Вірменії Ніколом Пашиняном.

У березні 2022 року тодішній міністр оборони Великої Британії Бен Воллес провів розмову з цими пранкерами, які видавали себе за прем’єр-міністра України.

У грудні 2023 року Вован і Лексус поговорили з тодішнім прем’єр-міністром Ірландії Лео Варадкаром. За словами Вардакара, вони видавали себе за дипломата з Африканського Союзу і для переконливості використовували згенероване штучним інтелектом зображення.

А днями Вован і Лексус провели пранк із президентом Давоського форуму Клаусом Швабом.

Шваб, зокрема, розповів подробиці своєї бесіди з нині покійним Генрі Кіссінджером щодо Росії.

“Я запитав його про відносини між західним світом і Росією. І він стверджував, що має бути компроміс. Він, імовірно, міркував таким чином. Україна не має можливості перемогти, і ми повинні перешкодити Росії перемогти. Отже, ми маємо створити таку безпрограшну ситуацію, не допустити нашої поразки. Він виступав за заморожування війни. І я підводжу все до компромісу, цим усе має завершитися”, ─ розповів Шваб.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ