АКТУАЛЬНО

Просто на очах міністра. Чому британська ядерна ракета вдруге впала одразу після старту

Тестовий запуск ракети Trident з підводного човна Королівського флоту провалився вдруге поспіль за останні вісім років.

Останнє випробування британської ядерної ракети відбувалось на підвоному човні HMS Vanguard, при цьому був присутній міністр оборони Британії Грант Шаппс.

Як пояснює The Sun, яке першим повідомило про невдачу, ракети-носії ракети відмовили, і вона впала в море поблизу місця запуску.

Під час патрулювання ракети зазвичай мають ядерні боєголовки, але вони не пристосовані для тестових пострілів. Під час випробування ядерної боєголовки не було.

Британське міноборони заявило, що британські сили ядерного стримування залишаються “безпечними, надійними і ефективними”, однак з міркувань національної безпеки відмовилось надати додаткову інформацію з цього приводу.

Утім, ситуація неприємна як для Великої Британії, так і для американського виробника ракети Trident.

Британські випробування ракет Trident відбуваються рідко, не в останню чергу через їхню вартість.

Ціна кожної ракети становить близько 17 мільйонів фунтів стерлінгів (понад 20 млн доларів), а останнє випробування було в 2016 році. Воно також закінчилося невдачею, коли ракета відхилилася від курсу.

На борту HMS Vanguard за випробуванням спостерігали міністр оборони Грант Шаппс і голова ВМС.

Підводний човен щойно пройшов ремонт, який тривав понад сім років.

Джерело в обороні, близьке до Шаппса, наполягало, що Trident “можна запустити в реальних умовах”, якщо це буде потрібно.

“Проблема, яка виникла під час випробування, була специфічною для ситуації і не виникла б під час бойового вогню”, – сказало джерело.

Пізніше очікують письмову заяву міністра Шаппса.

Ракета мала пролетіти кілька тисяч кілометрів і безпечно впасти в Атлантиці між Бразилією та Західною Африкою. Натомість вона впала в океан недалеко від місця запуску.

Під час невдалого випробування 2016 року, як повідомлялось, ракету запустили з HMS Vengeance біля узбережжя Флориди.

Тоді ракету Trident II D5 мали випустити на відстань 6 тис. кілометрів по морській цілі біля західного узбережжя Африки, але вона повернула у бік США.

Причини того, що пішло не так, залишаються суворою таємницею, але високопоставлене джерело у військово-морських силах повідомило, що несправність ракети сталася у польоті після запуску з води.

HMS Vanguard

АВТОР ФОТО,ROYAL NAVY Підпис до фото, HMS Vanguard – один із британських атомних підводних човнів, який може нести ядерну зброю

Лейбористська партія закликала до гарантій ефективності ядерного стримування.

Тіньовий міністр оборони Джон Хілі сказав: “Повідомлення про невдачу випробувань Trident викликають занепокоєння”.

Кампанія за ядерне роззброєння (CND) назвала це дорогим провалом після повідомлень про те, що ремонт коштував 500 мільйонів фунтів стерлінгів.

“Нам потрібно припинити витрачати наші гроші на це”, – заявила група, яка проводить кампанію за позбавлення від ядерної зброї у Британії та в усьому світі.

У заяві міністерство оборони визнало, що під час останнього запуску сталася аномалія. Але там також сказано, що HMS Vanguard та його екіпаж “довели свою повну спроможність” у своїх операціях, а випробування “знову підтвердили ефективність ядерного стримування Великої Британії”.

У заяві додається, що Trident є “найнадійнішою системою зброї у світі”, яка пройшла понад 190 успішних випробувань.

HMS Vanguard — одна з чотирьох атомних підводних човнів класу Vanguard, які патрулювали в 1994 році, причому одне з суден постійно перебувало в морі.

Підводні човни базуються на базі Королівського військово-морського флоту Фаслейн у Ферт-оф-Клайд і несуть побудовані в США ракети Trident 2 D5. Тоді як ядерні боєголовки зберігаються на сусідньому складі озброєння Кулпорт на Лох-Лонгу.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ