АКТУАЛЬНО

Публічні консультації щодо охорони культурної спадщини в Україні: новий крок у захисті історії та спадщини

21 листопада 2023 року в Україні розпочато публічні консультації щодо змін законодавства у сфері охорони культурної спадщини. Ініціатива, представлена ​​головним комітетом Верховної Ради з питань організації державної влади та місцевого самоврядування Оленою Шуляк, націлена на актуалізацію історико-опорних планів в українських історичних містах.

За словами Шуляк, існуюча законодавча база не забезпечує ефективний захист об’єктів культурної спадщини, що до втрати важливих пам’яток через бездумну забудову. Один із головних завдань консультацій – розробка змін щодо використання території пам’яток, зон охорони, буферних зон та інших регуляторів для належного управління культурною спадщиною.

Нардеп також підкреслила важливість створення Єдиного електронного реєстру нерухомих пам’яток України та запровадження обов’язкового моніторингу історичних будівель органами місцевої влади. Вона висловила сподівання, що ці заходи ефективно захищатимуть об’єкти культурної спадщини від руйнування та знищення.

«Цей той мінімум, який потрібно реалізувати, щоб пам’ятки не знищувались. Але і цього недостатньо повною мірою. громадськістю», – зауважила Шуляк.

Без того, вона висловила план проведення публічних консультацій, в яких буде використано досвід та напрацювання, отримані вже цього року для вдосконалення державної програми “євідновлення”. Це включає в себе розгляд питань створення Єдиного електронного реєстру, впровадження моніторингу та забезпечення підзвітності органів охорони культурної спадщини.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ