АКТУАЛЬНО

Путін мріє про підводний тунель, щоб з’єднати Росію з Кримом: чи реальний план диктатора

Російський президент-диктатор Володимир Путін виражає бажання побудувати підводний тунель під Керченською протокою для з’єднання Росії з Кримом, інформують The Washington Post та українські чиновники. За секретними обговореннями плану будівництва стоїть інтерес Росії та Китаю.

Проєкт передбачає будівництво тунелю, що замінить Кримський міст, і окупантам планують долучити китайських бізнесменів. Документи про це вже розроблені, і російські бізнесмени, пов’язані з Аркадієм Ротенбергом, а також китайці з Китайської корпорації залізничного будівництва (CRCC), вже взяли участь у спільному консорціумі в Криму.

Позаду проєкту стоїть Володимир Калюжний, російський бізнесмен, який також є власником великої власності в Криму. Плануючи підводний тунель, Путін може намагатися уникнути проблем із Кримським мостом, який є важливою логістичною артерією для Росії в окупованому Криму. Тунель, як ймовірно, зменшить ризики для постачання та забезпечення окупованої території, проте його будівництво займе багато років і вимагатиме значних витрат.

Зазначається, що співпраця з Китаєм у цьому проєкті може стати новим етапом російсько-китайських відносин. Китайська корпорація CRCC вже має досвід у будівництві тунелів та інфраструктурних проєктів по всьому світу. Однак фахівці зауважують, що швидше за все, будівництво тунелю буде тривалим та вартісним процесом, і його вплив на ситуацію в регіоні може бути обмеженим, якщо війна не триватиме десятиліттями.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ