АКТУАЛЬНО

Путін тепер націлений не на мир, а на помсту

Війна в Україні може наближатися до важливого поворотного моменту, і однією з ключових подій, що може визначити подальший хід конфлікту, є українське вторгнення в Курську область. В останньому аналізі The New York Times досліджується, чи дійсно це вторгнення наближає кінець війни або навпаки – викликане агресивними діями Росії.

Видання пише, що напередодні операції Зеленський подавав численні сигнали про готовність до перемовин: особисто заявляв про можливість завершити війну цього року, відправляв міністра закордонних справ до Китаю та провів низку міжнародних зустрічей, «на яких сподівався заручитися підтримкою позицій України і прокласти шлях до ширшого врегулювання».

Ці ініціативи різко відрізнялися від попередніх двох років, коли Зеленський відмовлявся від будь-якого натяку на поступки Росії.

Але атака на Курську область «розбила в пух і прах прогнози, що дві країни можуть рухатися до припинення вогню».

Тепер «Київ робить ризиковану ставку на те, що вторгнення дасть йому нові важелі для укладення вигідної угоди з Кремлем». Але два колишніх російських чиновника заявили, що перспективи переговорів про припинення вогню стали більш віддаленими. Один із них сказав, що Путін зараз націлений «не на мир, а на помсту».

Українські чиновники заявили NYT, що згадані вище публічні заяви Зеленського – у поєднанні з секретним плануванням наступу на Курську область – «були двома складовими однієї і тієї ж стратегії».

Але «далеко не очевидно, що поєднання військового і дипломатичного тиску спрацює з Путіним, який досі стикався з політичними й економічними перешкодами у себе вдома і показав, що готовий нести великі витрати заради перемоги над Україною», йдеться у статті.

Російський політик Григорій Явлінський, який у жовтні минулого року зустрічався з Путіним, щоб просунути ідею припинення вогню, сказав, що була надія, що «бойові дії припиняться цього року». Але вона, за його словами, впала після наступу ЗСУ в Курській області.

«Події, що щойно відбулися, знизили всі ці шанси, вони взагалі зняли їх із порядку денного», – сказав Явлінський.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ