АКТУАЛЬНО

Регулятори схвалили новий тип біткойн-фонду на користь криптоіндустрії

Комісія з цінних паперів і бірж дозволила фінансовим компаніям пропонувати інвестиційний продукт Bitcoin, який, як сподіваються, прискорить впровадження технології.

У середу федеральні регулюючі органи схвалили новий фінансовий продукт , який відстежує ціну біткойна , що стало знаменним моментом для індустрії криптовалют, прихильники якого сподіваються збільшити інвестиції в цю технологію.

Комісія з цінних паперів і бірж дозволила 11 додаткам пропонувати біржові фонди, пов’язані з біткойнами, потенційно простіший спосіб для людей інвестувати в цифрові активи. Деякі з найбільших фінансових компаній у світі, включаючи менеджерів активів BlackRock і Fidelity, отримали дозвіл пропонувати продукти, відомі як ETF, які можуть почати торгуватися вже в четвер на традиційних платформах, таких як Nasdaq.

Схвалення було сприйнято як ознаку того, що основні фінансові установи залишаються готовими працювати з цифровими валютами навіть після 18 місяців ринкових крахів і гучних банкрутств . З осені ціна біткойна зросла більш ніж на 60 відсотків, оскільки трейдери припускають, що схвалення нових криптопродуктів надасть індустрії імприматур законодавчої легітимності, залучивши нові інвестиції від професійних менеджерів капіталу та трейдерів-любителів.

Ціна біткойна підскочила у вівторок після того, як на офіційному обліковому записі X SEC з’явилася інформація про схвалення ETF, але швидко впала, коли Гері Генслер, голова SEC, заявив, що обліковий запис агентства було зламано.

Криптоентузіастам довелося чекати лише до середи, коли SEC дозволила продукти в нормативній документації. Ціна біткойна трохи зросла після оголошення.
У своїй заяві пан Генслер, лютий критик шахрайства та нестабільності на крипторинках, сказав, що схвалення не слід тлумачити як схвалення технології. «Ми не схвалювали і не схвалюватимо біткойн», — сказав він. «Інвесторам слід бути обережними щодо безлічі ризиків, пов’язаних з біткойнами та продуктами, вартість яких пов’язана з криптовалютою». Тим не менш, довгоочікувані дозволи переносять основу основної фінансової системи в експериментальний світ цифрових грошей.
Широко пропоновані такими фінансовими компаніями, як Charles Schwab і Vanguard, ETF — це кошики активів, поділені на акції, які можна купувати та продавати на відкритому ринку — форма інвестування, популярна серед менеджерів капіталу, які контролюють трильйони доларів капіталу.
Замість того, щоб зберігати біткойни в онлайн-гаманцях, інвестори в біткойн ETF будуть володіти акціями фондів, що містять цифрову валюту. Інвестори отримають доступ до ринку без деяких ризиків і незручностей, історично пов’язаних з криптовалютою, слабко регульованою технологією, яка дозволяє людям обмінювати цифрові кошти поза наглядом банків чи інших традиційних посередників.

«Це створює міст до традиційного фінансового ринку, — сказав Джеймс Сейффарт, аналітик Bloomberg Intelligence, який відстежує ETF. — У довгостроковій перспективі, я думаю, що гроші прийдуть».

Прихильники криптовалют протягом багатьох років наполягали на запровадженні біткойн-ETF, сподіваючись, що це прискорить широке впровадження криптовалют. У 2021 році SEC схвалила фонди, які відстежують коливання біткойна без утримання самої валюти. Але агентство стверджує, що фонд, який містить біткойни, створить великі ризики для споживачів, посилаючись на незаконні маніпуляції цінами на криптовалюту, серед інших проблем.

У суді ці аргументи не були визнані. У серпні SEC програла судову битву з менеджером криптоактивів Grayscale Investments, однією з фірм, яка подала заявку на пропозицію продукту, розчищаючи шлях до Bitcoin ETF

Невдовзі ціна біткойна стрімко злетіла й цього місяця досягла майже 47 000 доларів США, що є найвищим показником після серії банкрутств, які призвели до краху галузі у 2022 році .

У соціальних мережах вирували припущення про час схвалення SEC. Фальшиве оголошення у вівторок викликало 15 хвилин святкування, перш ніж пан Генслер втрутився в X. Офіційний обліковий запис X для ресурсів безпеки платформи повідомив, що агентство не активувало двух факторну автентифікацію, звичайний інструмент цифрової безпеки, для захисту свого облікового запису.

Очікування нових криптопродуктів виникало місяцями. У листопаді BlackRock подав документи для створення ETF, який відстежував би ціну Ether, другої за цінністю криптовалюти після Bitcoin, що викликало подальший ажіотаж.
Але скептики стверджували, що нові продукти не вирішать жодної з фундаментальних проблем у криптовалюті, таких як шахрайство та волатильність. Обвал ринку в 2022 році виснажив заощадження мільйонів звичайних інвесторів. Критики стверджують, що багато криптокомпаній не пропонують особливої ​​практичної користі.
У відкритому листі минулого тижня некомерційна правозахисна група Better Markets заявила , що схвалення біткойн-ETF буде «історичною помилкою, яка майже напевно призведе до величезної шкоди інвесторам». Інші стверджують, що ці продукти не забезпечать значного підвищення цін на криптовалюту.
Зростаюча популярність таких компаній, як BlackRock, у криптосвіті також суперечить попереднім обіцянкам відступницької індустрії створити альтернативу основним фінансовим гігантам.
«Там так багато іронії та лицемірства», — сказав Джон Старк, колишній чиновник SEC і давній критик криптовалюти.

У своїй заяві в середу пан Генслер сказав, що рішення суду в серпні зробило затвердження ETF «найбільш стійким шляхом вперед». Але він сказав, що рішення «ні в якому разі» не повинно означати, що SEC готова дозволити подібні продукти, пов’язані з іншими криптовалютами. Він назвав біткойн «спекулятивним, мінливим активом», який використовується для відмивання грошей, фінансування тероризму та інших злочинів.

Тим не менше галузь святкувала.

«Сьогоднішній день запам’ятається в історії криптовалюти», — написав на X Річард Тенг, виконавчий директор Binance, найбільшої у світі криптокомпанії.

Бред Гарлінгхаус, виконавчий директор криптокомпанії Ripple, сказав на X, що «важливість цього моменту неможливо переоцінити». Він додав: «Сьогоднішня новина полягає в подальшій легітимізації криптовалюти як класу активів».

Компанії, уповноважені пропонувати біткойн ETF, до яких також належать Grayscale, Franklin Templeton та кілька інших, уже почали конкуренцію за клієнтів. Деякі з них цього тижня відкоригували комісію за управління, яку вони планують стягувати з біткойн-ETF, намагаючись знизити конкуренцію. BlackRock знизив комісію до 0,25 відсотка з 0,3 відсотка.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ