АКТУАЛЬНО

Рідкісна знахідка: виявлено сім’ю з шести планет, які допоможуть розкрити таємниці формування планети

Астрономи зробили унікальне відкриття – сім’ю з шести планет, розташованих приблизно в 100 світлових роках від Землі. Зоряна система розташована в сузір’ї Coma Berenices на північному небі і обертається навколо зірки HD110067, аналогічної до Сонця.

Ці шість планет відносяться до класу субнептунів, більших, ніж Земля, але менших, ніж Нептун. Вони обертаються навколо своєї зірки в орбітальному резонансі, створюючи гармонійний ритм, подібний до танцю.

За дослідженням, опублікованим у Nature, вчені виявили, що є чіткі закономірності в гравітаційних силах між планетами, вони надають одна одній гармонійний ритм. Кожні шість обертів планети b викликають один оберт крайньої планети g.

Ця стабільність і резонансний ланцюжок залишаються практично незмінними протягом мільярда років, що надає унікальну можливість вивчення еволюції планет та їхнього походження.

Систему виявлено завдяки супутнику NASA для дослідження транзитних екзопланет (TESS), який реєструє падіння яскравості, вказівник можливої наявності планет. Це відкриття становить важливий крок у розкритті таємниць формування планет та їхнього довгострокового розвитку.

Це відкриття може пролити світло на еволюцію планет та допомогти зрозуміти походження субнептунів, розташованих у нашій галактиці.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ