АКТУАЛЬНО

Ріші Сунак відклав відставку Тоні Радакіна на рік

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак відклав відставку начальника Штабу оборони збройних сил країни Тоні Радакіна на рік, щоб адмірал продовжував допомагати Україні з розробкою її військової стратегії, пише The Times.

За словами джерел видання, Радакін, зокрема, допоміг Києву зі стратегією атак на російський Чорноморський флот, а також зіграв “неоціненну роль” у координації підтримки з боку союзників по НАТО.

Начальник Штабу оборони збройних сил Великої Британії Тоні Радакін на прохання прем’єр-міністра Ріші Сунака залишиться на посаді до осені 2025 року, незважаючи на те, що за правилами мав залишити посаду після трьох років у листопаді цього року. Як зазначає The Times, пов’язано це з тим, що Сунак високо оцінив роль Радакіна в розробці військової стратегії України.

За словами джерел видання, Радакін допоміг Києву зі стратегією атак на російський Чорноморський флот, а також зіграв “неоціненну роль” у координації підтримки з боку інших високопоставлених керівників у НАТО.

Так, минулого літа Радакін активно займався “човниковою дипломатією” між Вашингтоном і Києвом, під час якої особисто проводив зустрічі з українськими воєначальниками на тлі занепокоєння Білого дому щодо того, що США занадто тісно залучені до українського конфлікту. Британський адмірал без зусиль вловлював тактичні деталі військових дій в Україні, а також міг пов’язати їх із ширшою стратегічною картиною і з необхідністю ширших економічних і дипломатичних зусиль.

Радакін користується повагою в британському уряді і має міцні стосунки з союзниками, особливо зі своїми американськими та українськими колегами. Джерело, близьке до міністра оборони Гранта Шаппса, повідомило, що очільник оборонного відомства поважає його досвід і вбачає в ньому союзника в прагненні поліпшити збройні сили і забезпечити їхню готовність захищати країну.

Як пише The Times, Росія поступово просувається вперед на полі бою на тлі гострої нестачі боєприпасів в України. Є причини побоюватися, що без подальшого фінансування з боку США це може призвести до катастрофічних наслідків для України. Однак у вівторок Радакін наголосив, що, незважаючи на це, “Британія в безпеці”, назвавши “панікерами” тих, хто закликає до навчання та оснащення цивільної армії в країні.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ