АКТУАЛЬНО

Різдвяне послання короля Чарльза закликає захистити планету

Король Чарльз III відобразив тему своєї коронації на державній службі в понеділок у різдвяному посланні, яке він пов’язав зі здоров’ям планети та війнами, які вирують.

У заздалегідь записаному відео, на якому він стоїть біля різдвяної ялинки в Букінгемському палаці, король говорив про послання життя Ісуса в служінні тим, кому пощастило менше, оскільки він вшановував «самовіддану армію», яка становить «основу нашого суспільства», допомагаючи іншим.

“Моє серце було зігріте незліченними прикладами того, як люди творчо піклуються один про одного, роблячи все можливе, щоб допомогти оточуючим, просто тому, що вони знають, що це правильно”, – сказав він.

Це була друга різдвяна промова короля після того, як він зійшов на престол після того, як його мати, королева Єлизавета II, померла у вересні 2022 року, але перша після його коронації в травні, коли він був офіційно коронований на середньовічній церемонії, багатій на видовищність і помпезність.

Чарльз, який давно проводить кампанію за захист навколишнього середовища і нещодавно сказав іноземним лідерам на кліматичній зустрічі COP28, що досягнення кліматичних цілей залишається «жахливо далеким від шляху», сказав, що його надихає зростаюче усвідомлення необхідності захисту Землі.

«Піклуватися про це творіння – це відповідальність, яку несуть люди всіх віросповідань», – сказав він. «Ми дбаємо про Землю заради дітей, наших дітей».

У своєму жесті до сталого розвитку вічнозелена рослина, що стояла поруч з ним, була прикрашена природними прикрасами з дерева, сушених апельсинів, шишок і паперу. Дерево живе в палаці, мало бути пересаджене після свят.

Коли Чарльз говорив, відео показало основні моменти його минулого року, включаючи допомогу в посадці дерева під час поїздки до Кенії — його першого державного візиту як монарха з королевою Каміллою до країни Співдружності.

На ньому також були кадри з коронації, на яких він заявив: “Я прийшов не для того, щоб мені служили, а для того, щоб служити”. В іншому ролику видно, як його старший син, принц Вільям, спадкоємець престолу, разом зі своєю дружиною Кейт, принцесою Уельською, та їхніми трьома дітьми виконують цю місію, допомагаючи відбудувати скаутську хатину під час дня служби, який відбувся після коронації.

Його відчужений син, принц Гаррі, який покинув ряди високопоставлених членів королівської сім’ї, коли переїхав до США у 2020 році з  дружиною Меган, не був показаний на відео. Гаррі, який з’явився на коронації один і сидів у третьому ряду, розпалив напругу своїми мемуарами-бестселерами “Запасний”, опублікованими на початку року, в яких його брат звинуватив у побитті.

У часи «дедалі трагічнішого конфлікту в усьому світі», посилаючись на війни в Україні та між Ізраїлем і ХАМАСом, Чарльз посилався на слова Христа: «Робіть іншим так, як ви хочете, щоб вони чинили з вами».

«Вони нагадують нам, що потрібно уявити себе на місці наших сусідів і шукати їхнього блага, як нашого власного», – сказав він. «Моє серце і моя вдячність линуть усім, хто служить одне одному, усім, хто піклується про наш спільний дім, і всім, хто бачить і шукає добра інших, не в останню чергу другу, якого ми ще не знаємо».

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ