АКТУАЛЬНО

Російська опозиція закликала зняти санкції з простих росіян, – українці обурилися

Останніми днями російські опозиціонери Ілья Яшин і Володимир Кара-Мурза опинилися в центрі суперечок після закликів скасувати санкції проти «простих росіян». Ці заяви викликали обурення в українських соцмережах, де їх критикують за позицію, яка сприймається як неповага до українських жертв агресії Росії.

Адвокат і ветеран бойових дій Масі Найєм написав, що «санкції з “рядових росіян” можна зняти, але замість цього їх краще вбивати». За це його забанили в Х.

Його сестра Маріам Найєм розписала «конкретні мінімальні кроки», які, на її думку, мають зробити росіяни, «для відновлення співпраці з українцями». Це «визнання тривалої боротьби України за незалежність і деспотичний характер минулої та нинішньої політики Росії», засудження війни «як породженої російським імперіалізмом», публічні вибачення за минулі та нинішні образи.

Висловився і голова ОП Єрмак. Закликав тільки посилювати санкції, а не скасовувати.

«Спільною метою всіх росіян має бути звільнення Росії від божевільного диктатора Путіна і його режиму, а не боротьба з санкціями. Санкції потрібно лише посилювати, поки Росія продовжує збройну агресію», – пише Єрмак.

А екс-спікерка Міноборони Маляр пише, що тема про «хороших росіян» – це «проєкт і наратив ФСБ», яким їм «вдалося зачепити струни української душі – довірливість і емпатію», або «Стокгольмський синдром», або «відгомони імперської культурної експансії». Вона вважає, що ця тема призводить до «зниження моральної стійкості суспільства перед ворогом».

Але були й ті, хто з критикою російської опозиції не згоден.

«Я не впевнений, що цей канселінг, якщо поглянути прагматично, наближає нашу мету – перемогу. Все ж таки ворог мого ворога – це мій друг (і інструмент). Я вважаю, що потрібно фокусуватися на головній меті та співпрацювати з усіма, хто проти Путіна, війни та російської армії. Я також розумію, як ставиться західний світ до росіян. Вони поділяють поганих і хороших росіян, і це реальність. Коли ми атакуємо всіх росіян разом, іноземців це дивує, вони не можуть нас зрозуміти, і нам це навіть іноді шкодить», – пише ексміністр економіки України Тимофій Милованов.

Водночас австралійський блогер Emu Brigadier, який підтримує Україну, пише, що росіяни, які не підтримують війну, вже не прагнуть близькості з українцями. За його оцінкою, на початку війни вони намагалися публічно засуджувати війну і підтримувати Україну, але коли Зеленський закликав ЄС не пускати всіх росіян і вислати їх до Росії, а українські посли почали чинити для цього тиск, «російські ліберали розцінили це як зраду».

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ