АКТУАЛЬНО

Російські спецслужби звинувачуються у вербуванні українських підлітків для підпалів автомобілів ТЦК

Служба безпеки України та Національна поліція оголосили про виявлення випадків вербування українських підлітків російською ФСБ. За їхніми даними, молоді люди, на замовлення російської спецслужби, здійснювали підпали автомобілів співробітників територіальних центрів комплектування (ТЦК, колишні військкомати) у Києві та Дніпрі.

Останнім часом в Україні помітно збільшилася кількість нападів на працівників ТЦК та їхні транспортні засоби.

Російська сторона наразі утримується від коментарів з приводу цих звинувачень.

Пресслужба СБУ повідомила у вівторок про затримання групи осіб, які підозрюються в підготовці підпалів автомобілів військовослужбовців ТЦК у Дніпрі. Згідно зі слідством, вони планували використовувати саморобні “коктейлі Молотова”.

Члени групи об’їжджали місто для визначення потенційних цілей і шукали паркінги, де військовослужбовці залишали свої автомобілі, повідомили в СБУ.

Отримані координати та цілі вони затверджували зі своїм російським куратором. За даними слідства, учасники групи вже встигли підпалити один з автомобілів.

За результатами розслідування четверо місцевих жителів, серед яких двоє у віці 17 років, стали підозрюваними у вчиненні кримінальних діянь. За інформацією СБУ, вони потрапили до поля зору російських спецслужб у літній період цього року через активність у телеграм-каналі, де шукали можливості для легкого заробітку. Для приховування фінансових транзакцій гроші передавалися на банківську картку, зареєстровану на фіктивну особу.

Окрім цього, їм було доручено розповсюдження написів на міських будівлях, що мали дискредитувати співробітників ТЦК. Це завдання, за словами СБУ, мало створити негативний імідж для місцевих ЗМІ та за межами України.

Під час обшуків у затриманих вилучили мобільні телефони, компоненти для саморобної запалювальної суміші та банківську картку, на яку надходили російські фінансові кошти.

Підозрюваних було арештовано та повідомлено про підозру згідно зі статтею 194 частини 2 Кримінального кодексу України (умисне знищення або пошкодження майна).

В Києві правоохоронці виявили ще одну групу підпалів автомобілів, якою виявилися місцева жителька Ніжина, 48-річна жінка, та її 14-річний син. За даними столичної прокуратури, жінка приїхала до Києва разом з сином з метою підпалу автомобіля військовослужбовця на замовлення, яке син отримав через телеграм-канал від невідомого чоловіка.

Під час нічної операції біля автомобіля Mitsubishi Pajero військовослужбовця ЗСУ жінка облила автомобіль бензином і планувала зняти відео підпалу, але їх затримали правоохоронці ще до виникнення вогню. Підозрювані зізнались, що це не перший раз, коли вони вчиняли підпал автомобілів на замовлення.

Затриманих інформували про підозру за вчинення ч. 2 ст. 194 Кримінального кодексу України (умисне знищення або пошкодження майна). Експерт з військових питань та колишній співробітник СБУ, Іван Ступак, вважає, що російські спецслужби вербують українських підлітків через соцмережі, такі як телеграм, вконтакте, однокласники. Зловмисники пропонують їм гроші за вчинення різних дій, включаючи підпал автомобілів, не розкриваючи їм, що машина належить українському військовому.

Ступак закликав школи та родини більш уважно стежити за підлітками з неблагополучних родин, де можуть бути проблеми з вихованням та освітою, щоб запобігти подібним випадкам у майбутньому.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ