АКТУАЛЬНО

Росія потенційно могла завдати ядерного удару по Україні наприкинці 2022 року

Наприкінці 2022 року США почали “ретельно готуватися” до того, що Росія потенційно може завдати удару по Україні із застосуванням ядерної зброї.

Це могло б стати першою ядерною атакою у війні відтоді, як США скинули атомні бомби на Хіросіму і Нагасакі майже вісімдесят років тому, повідомили CNN два високопоставлені представники адміністрації Байдена.

За словами чиновників, у Вашингтоні особливо були стурбовані тим, що Росія може використовувати тактичну ядерну зброю.

Уточнюється, що до таких думок привів не один показник, а сукупність подій, аналізу та “дуже чутливих нових розвідувальних даних”.

З кінця літа до осені 2022 року Рада національної безпеки скликала серію засідань. Там розробляли плани дій на випадок надзвичайних ситуацій – спроби РФ атакувати Україну із застосуванням ядерної зброї.

При цьому США жодного разу не виявили розвідданих, які б вказували на те, що Росія робить кроки з мобілізації своїх ядерних сил для проведення такої атаки.

Однак, пишуть CNN, офіційні особи США не були впевнені, що дізнаються, чи підготує Росія до атаки тактичну ядерну зброю.

На відміну від стратегічної ядерної зброї, здатної знищувати цілі міста, тактична ядерна зброя досить мала, що дає змогу її непомітно переміщати, і її можна запускати зі звичайних систем, уже розгорнутих на полі бою в Україні.

Тому США ухвалили рішення провести “термінову роз’яснювальну роботу”. Вона проводилася за такими напрямами:

– Держсекретар Ентоні Блінкен “дуже прямо” повідомив про стурбованість США міністру закордонних справ Росії Сергію Лаврову.

– Голова Об’єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі зателефонував своєму російському колезі генералу Валерію Герасимову, начальнику Генерального штабу ЗС РФ.

– Президент Джо Байден відправив директора ЦРУ Білла Бернса поговорити з Сергієм Наришкіним, главою російської служби зовнішньої розвідки, у Туреччині, щоб повідомити про занепокоєння США з приводу можливого ядерного удару й оцінити наміри Росії.

США також тісно співпрацювали зі своїми союзниками як для розробки планів дій на випадок російської ядерної атаки. І “прагнули заручитися допомогою країн, які не є союзниками, зокрема Китаю та Індії, щоб відмовити Росію від такого нападу”.

Завершується стаття тим, що до теми загрози ядерного удару з боку РФ США можуть повернутися знову незабаром.

“Ми продовжуємо уточнювати плани, і… цілком можливо, що ми можемо знову зіткнутися, принаймні, зі зростаючим ризиком цього найближчими місяцями”, – зазначило джерело CNN.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ